Vitaminer er alfa og omega for, at vores kroppe kan yde deres bedste. Vitaminer har betydning for, at vi kan optage den mad, vi spiser. De har betydning for, at kroppen kan udnytte den mad, vi spiser.
De har betydning for, at vi kan vokse, og at vi kan være i stand til at føre vores gener videre. Med andre ord er vitaminer nogle af de byggesten, vores kroppe er afhængige af. Får vi for lidt af et vitamin, kan vores kroppe blive udfordrede med at holde kroppen i balance. Og får vi for meget af et vitamin, så kan det også give kroppen udfordringer.
Der findes mange forskellige slags vitaminer, A-vitamin er en af dem. Lad os starte med at kigge nærmere på den.
Hvad er A-vitamin?
Ser vi nærmere på A-vitamin, så er det ikke kun et enkelt stof. Faktisk, så består A-vitamin af seks forskellige stoffer.
Retinol er et af de stoffer, som er de vigtigste, og vi kan få det gennem vores kost – når vi f.eks. spiser produkter, der er animalske. Det samme gælder også for retinal, det også er et stof, som vi kan få, gennem den kost vi spiser.
De fire resterende stoffer, man inddeler A-vitamin i, kaldes karotener. Her snakker man om alfa-karoten, beta-karoten, gamma-karoten og beta-kryptoxantin. Hvis man er vegetar, så vil det være gennem disse karotener, at man stadig kan få sit A-vitamin.
Hvad bruger kroppen A-vitamin til?
A-vitamin er et af de vitaminer, som er vigtige, når det kommer til vores helbred. Det er vigtigt at indtage ift. vores syn. Det er nødvendigt for, at immunforsvaret og helbredet kan holdes sundt. A-vitamin er også vigtigt for vores hud og slimhinder, så de kan fungere, som de skal.
Og ikke mindst for at vores hud kan holde sig sund. Vitaminet har også en påvirkning på produktionen af sædceller og så er det også vigtigt hos gravide, for at fosterets organer kan styrkes i den tidligere graviditet.
Hvor findes A-vitamin?
Selvom det nok er det færreste, der tænker over det i dagligdagen, så indeholder fødevarer mange af de vitaminer, som kroppen har brug for. Derfor vil en sund og varieret kost for det meste kunne dække det behov, man har, når det kommer til A-vitamin.
Når det er sagt, så lad os kigge nærmere på, hvor A-vitamin findes. A-vitamin er som sagt inddelt i stofferne retinol og karotener.
Retinol findes primært i animalske produkter:
- Lever
- Æg
- Fisk
- Mejeriprodukter
Karotener findes i vegetabilske fødevarer:
- Gulerødder
- Broccoli
- Spinat
- Kål
- Rød peberfrugt
- Abrikoser
I Danmark får langt de fleste dækket deres behov for A-vitamin helt naturligt og gennem kosten. Mangel på A-vitamin ses primært i lande, hvor der er udfordringer med underernæring. Her kan A-vitaminmangel resultere i både blindhed og også skader på lunger og andre organer, som bliver kroniske. Kigger man på det omvendte scenarie – altså et for stort indtag af A-vitamin, så er det heller ikke sundt for kroppen. Lad os kigge nærmere på, hvad det skyldes.
Hvorfor er for meget A-vitamin ikke godt for kroppen?
Der er en særlig årsag til, at for meget A-vitamin kan være skadeligt for vores kroppe. Den årsag er, at A-vitamin bliver lagret i vores fedtvæv. Vi kan derfor ikke så nemt komme af med det igen. Kunne man udskille det gennem urin, så ville det være nemmere at få ud af kroppen igen.
Hvis man er gravid, skal man være ekstra påpasselig med, at man ikke får for meget A-vitamin. Det er især rettet mod brugen af vitaminpiller og hvor meget lever man spiser. For stort et indtag af A-vitamin kan påvirke fosteret under graviditeten. Det kan betyde, at knogler, hjerte og nervesystemet får misdannelser. Det samme gælder også, når man som gravid ammer – i denne periode skal man også være påpasselig med sit A-vitamin indtag.
Hvis man er oppe og indtage omkring 5-10 gange over den daglige anbefaling af A-vitamin, så kan det have flere bivirkninger. Det skal dog siges, at det skal være over en længere periode, at indtaget har været for højt. Nogle af de hyppige bivirkninger er:
- Slimhinder der er tørre
- Tør hud
- Hårtab
- Ledsmerter og knoglesmerter
- Leverskader
Indtager man en dosis, som er 100 gange over anbefalingen ses bivirkninger som:
- Kvalme
- Opkastning
- Hovedpine
- Kramper m.m.
Hvor meget A-vitamin er anbefalet om dagen?
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at den daglige dosis for A-vitamin er mellem 700-900 mikrogram retinol, eller at man får det gennem 10 milligram beta-karoten.
For at gøre det mere håndgribeligt så svarer det til, at man får sit behov dækket, når man spiser en stor gulerod. Når f.eks. gulerødder er kilden til A-vitamin, så skal man ikke være bekymret for, om man kommer til at indtage for meget. Niveauet af A-vitamin er nemlig alt for småt til, at det er realistisk.
Taget i betragtning af det daglige behov for A-vitamin kan dækkes gennem en enkelt gulerod, så er der heller ingen umiddelbar grund til, at man spiser vitaminpiller for at få dækket sit behov for A-vitamin. Gennem vitaminpiller vil chancerne være større for, at man får for meget A-vitamin. Med en sund og varieret kost, kan de fleste nemmere spise sig til den rette mængde.