Vitaminer er essentielle for kroppen, og for at kroppen er i balance. Derfor er det også vigtigt, at man får en sund og varieret kost.

På den måde kan man få dækket størstedelen af sit vitaminbehov. Når det kommer til B-vitamin, hvorfor er de så, så vigtige for os? Og hvordan får vi dem? Det skal vi se på herunder.

Hvad er B-vitamin?

Det særlige ved B-vitamin er, at det er et af de vitaminer, som findes i stort set alle fødevarer. På den ene side betyder det, at der er god mulighed for, at man får den mængde, man skal. Omvendt så er B-vitamin et vandopløseligt vitamin.

Det betyder, at vi udskiller det igen via urinen. Kroppen kan derfor ikke lagre B-vitamin, som den f.eks. kan med A-vitamin som lagrer sig i fedtvævet. Med B-vitamin skal man altså være ekstra opmærksom på, at man får sin daglige dosis.

B-vitamin findes som 8 forskellige vitaminer med hver deres egenskaber. Man skelner mellem B1-vitamin, B2-vitamin, B3-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, B7-vitamin, B9-vitamin og B12-vitamin. Det er vigtigt, at man får alle de forskellige B-vitaminer, da de har en del at sige for mange af kroppens processer.

Hvad bruger kroppen B-vitamin til?

B-vitamin er vigtigt for at opretholde et stofskifte, der er normalt. Det skyldes bl.a., at B-vitamin (mere præcist B7) kan aktivere enzymer, som er med til at nedbryde både fedt, kulhydrater og proteiner. Derudover er vitaminet også med til at holde et stabilt blodsukker.

Det er et vitamin, som også har betydning for dannelsen af DNA og RNA og dermed vores arvemasse. B-vitaminer har også en betydning for hjernens biokemi, gennem de stoffer, som B-vitamin er med til at danne. Listen er lang og B-vitamin indgår generelt i mange af de vigtigste biologiske processer, der foregår i kroppen.

B9-vitaminet er særlig kendt hos gravide. Sundhedsstyrelsen anbefaler nemlig, at der under graviditeten indtages B9-tilskud, for at fosteret udvikler sig, som det skal. Læs mere om sunde vaner før, under og efter graviditeten her.

Hvor findes B-vitamin?

Man finder især B-vitamin i kornprodukter som ris og majs. Her er det at foretrække, at man vælger brune ris eller fuldkorn generelt. Mange af de gode næringsstoffer fjernes nemlig, når f.eks. hvide ris forarbejdes.

Desuden findes også gode mængder af B-vitamin i både fisk, kød, frugt, grøntsager og nødder. Med andre ord så er der alle gode muligheder for at få sit daglige indtag af B-vitamin, så længe man spiser en varieret og sund kost.

Skriv et svar