B1-vitamin er iblandt et ud af de 8 forskellige vitaminer, som B-vitaminet inddeles i. Selvom der er forskel på, hvad de forskellige B-vitaminer kan, så er det vigtigt, at man får alle 8. De er nemlig afhængige af hinanden. Det betyder, at man kan mangle bestemte B-vitaminer, selvom man er opmærksom på at spise varieret.

Med et vitamin som B1 bliver det meget synligt, hvor vigtige vitaminer er for vores kroppe. Det har nemlig en stor betydning for, at kroppen er i balance, og at den kan fungere optimalt. Det skal vi se nærmere på herunder.

Hvad er B1-vitamin?

B1-vitamin, også kendt som thiamin, er et af de 8 vandopløselige vitaminer, der hører under B-vitamin. Da vitaminet er vandopløseligt, betyder det også, at det udskilles fra kroppen gennem urinen. Derfor skal man også indtage det gennem sin kost, da det ikke lagres i kroppen på samme måde som de fedtopløselige vitaminer.

Hvad bruger kroppen B1-vitamin til?

Når vi skal bevæge os og generelt have en funktionsdygtig krop, så skal kroppen have energi for at hjælpe os frem. Og her spiller B1-vitamin en vigtig rolle. Vitaminet er med til at omsætte maden, som vi spiser, til energi. Det gør det ved at hjælpe med at omsætte de kulhydrater og proteiner, som er i maden.

Med andre ord er vitaminet med til at opretholde et normalt stofskifte. Energien der frigives fra mad, har også betydning for den energi, som vores hjerte og hjerne skal bruge. Og jo mere energi vi generelt bruger, jo mere B1-vitamin vil vi have behov for.

B1-vitamin er et stof, som også hjælper med, at nyt DNA kan dannes. Og så har det også en betydning for, hvordan nerveceller kan fungere og for nervecellernes helbred.

Hvor findes B1-vitamin?

B1-vitamin er et af de vitaminer, som findes i mange forskellige fødevarer. Af den grund får mange danskere også dækket deres daglige vitaminbehov helt naturligt. Nogle af kilderne til B1-vitamin kan du se herunder, hvor de er inddelt i vegetabilske og animalske fødevarer.

B1-vitamin fra vegetabilske kilder:

  • Korn
  • Pasta
  • Brød
  • Havregryn
  • Linser
  • Bælgfrugter
  • Spinat
  • Gulerødder
  • Tomater
  • Kartofler

B1-vitamin fra animalske kilder:

  • Mælke- og mejeriprodukter
  • Kød
  • Fisk

Når man indtager kød og kornprodukter, har man den kilde, med størst indhold af B1-vitamin.

Fordelen ved et vitamin som B1 er også, at selv hvis man er vegetar, så er der alle gode muligheder for at få sit behov dækket. Vitaminet findes nemlig i utrolig mange fødevarer. Det er værd at være opmærksom på, at indholdet af B1-vitamin ofte er mindre i fødevarer med hvedemel.

En del af vitaminet nedbrydes nemlig under fremstilling, da man fjerner noget af kornets indhold for at få en finere meltype. Derfor findes der også højere koncentrationer af B1-vitamin i f.eks. fuldkornsprodukter, som er mindre bearbejdet.

Konsekvenser ved mangel af B1-vitamin

Det er sjældent, at man ser danskere, som har vitaminmangel, når det kommer til B1. De tilfælde hvor man ser det, er primært ved personer med anoreksi, alkoholikere eller ved kronisk sygdom. Her kan der opleves udfordringer med:

  • Betændelse i nerverne
  • Ændring i ens gang
  • Skader i hjernen
  • Et blodtryk der er forhøjet
  • Muskler som er svækkede

Symptomerne ses som regel, når man ikke får den tilstrækkelige kost, som kroppen har brug for. For så får man heller ikke de tilhørende vitaminer, som også er i maden.

Kan man få for meget B1-vitamin?

Som udgangspunkt kan man ikke få for meget B1-vitamin. Det hænger også sammen med, hvordan vitaminet er opbygget. Vi udskiller nemlig vitaminet gennem vores urin. Hvis man tager kosttilskud, så kan det anbefales, at man holder sig til den anbefaling, der er omkring det daglige indtag.

Skriv et svar