Vitaminer er noget, som kroppen har særligt brug for, så den kan fungere, som den skal. Da kroppen ikke selv kan producere vitaminer, skal vi have dem gennem vores kost. Er man opmærksom på, at man dagligt spiser varieret og sundt, så er der alle muligheder for, at man får sit vitaminbehov opfyldt.
Er man i underskud af vitaminer, kan kroppen have svært ved at holde immunforsvaret stærkt. Det kan også blive svært at omsætte mad til brændstof, som giver kroppen energi. Og vores kroppe kan blive udfordret med at danne nye blodlegemer, som f.eks. B12-vitaminet hjælper med. Hvert enkelt vitamin har en unik opgave og funktion i kroppen. Derfor er det også vigtigt, at man spiser varieret, så man får alle de nødvendige vitaminer.
Får vi omvendt for mange vitaminer, som f.eks. gennem kosttilskud, så kan det også give kroppen skader. Derfor er det vigtigt med den helt rette balance.
Hvad er B12-vitamin?
B12-vitamin, som også har navnet kobalamin, er det sidste i rækken af de 8 B-vitaminer, der findes. Vitaminet er vandopløseligt, det betyder også, at vi skal indtage det løbende gennem vores kost, da vi udskiller det gennem vores urin.
Selvom man måske ikke tænker over det til hverdag, så er kroppen afhængig af, at den får forskellige vitaminer, så den kan være i balance. Vitaminer hjælper nemlig med mange af de processer, som foregår inde i kroppen. Lad os prøve at se nærmere på, hvordan vitaminet B12 hjælper kroppen.
Hvad bruger kroppen B12-vitamin til?
B12-vitamin bruger kroppen til forskellige kemiske reaktioner. Det bruges bl.a. i processer, som har med nervesystemet at gøre, så nerverne kan fungere, som de skal. B12-vitamin hjælper også med dannelsen af nye blodceller – både de røde blodlegemer og de hvide blodlegemer.
Vitaminet er også ekstra vigtigt for, at vores DNA og dermed vores arvemasse kan fungere, som det skal. For at være mere præcis, så hjælper det med kroppens celledeling.
Hvor findes B12-vitamin?
Da vores kroppe ikke selv kan producere B12-vitamin, er vi nødt til at få det på andre måder. Det kan være gennem vores kost og gennem kosttilskud. Naturlige kilder til B12 findes nemlig primært i kød, æg og mælkeprodukter. Det findes ikke i planter, modsat de andre typer af B-vitamin, som findes.
En af de målgrupper som kan være i ekstra risikogruppe for at mangle B12-vitamin, er derfor også veganere og vegetarer. Ved denne type livsstil kan der være ekstra god grund til, at man vælger at få sit vitamin behov dækket gennem kosttilskud. Når man tager kosttilskud, skal man gerne være opmærksom på, at man kun tager den daglige dosis, som er anbefalet. På den måde er man mere sikker på, at man ikke får for meget.
Når man får sine B12-vitaminer gennem kosten, så forsvinder en del af vitaminerne ofte, når maden tilberedes. Koger eller steger man sin mad, skal man forvente, at omkring 10 % går tabt. Det tal er dog ikke særlig højt. Samtidig så er det meget normalt, at en del af vitaminerne i maden forsvinder, når de tilberedes, det er derfor ikke kun unikt for B12.
Kan kroppen få for lidt B12-vitamin?
Ja, kroppen kan godt få for lidt B12-vitamin. Får man for lidt, vil man også kunne opleve forskellige symptomer med tiden. Et af de symptomer som man hyppigst ser, er perniciøs anæmi. Det er en andet ord for, at ens blodprocent er lav, at man kan have fået nerveskader og at man kan have en psykiatrisk sygdom.
Andre tegn på at man får lidt B12 i kroppen er:
- En smagssans der er nedsat.
- Problemer med fordøjelsen.
- Udfordringer med at ens følesans er reduceret.
- En glat tunge.
Hvis man ikke opdager manglen på B12-vitamin i tide, så kan det føre til skader på nerverne, som ikke kan genoprettes igen. Det kan også føre til, at man får en lavere blodprocent. Og så kan det føre til psykiatrisk sygdom.
Hvis man ikke viser symptomer på, at man mangler B12-vitamin, så kan det være svært at opdage manglen. Det er der dog en løsning på. I stedet kan man få taget en blodprøve. Her kan niveauet af metylmalonat (MMA) og total homocystein (tHcy) i blodet give en indikation af, om man mangler B12-vitamin.
Nogle af de personer som er i en forhøjet risikogruppe for at mangle B12-vitamin er:
- At man har et alkoholmisbrug.
- At man i længere tid har haft en kost, som ikke har inkluderet kød og mælkeprodukter.
- At ens tyndtarm har udfordringer med at optage vitaminet (kan bl.a. skyldes sygdom i tyktarmen eller at man har fået tyktarmen opereret).
- At man er oppe i alderen (alderdom kan føre til, at kroppen ikke er så god til at optage B12, hvis f.eks. forholdene i maveslimhinden har ændret sig).
Kan kroppen få for meget B12-vitamin?
Som vi har set herover, så kan kroppen få for lidt B12-vitamin. Over tid kan det betyde, at der kommer følgesymptomer, som bl.a. en lavere blodprocent. Vender vi scenariet om, kan man så få for meget B12-vitamin?
Når man generelt får sine B-vitaminer gennem kosten, så er det svært at spise sig til for meget. Studier har endnu heller ikke vist, at man gennem kosten kan se skadelige effekter af det B-vitamin, som kroppen får.
Vælger man at få dækket sit B12-vitaminbehov gennem kosttilskud, så er det altid en fordel, at man følger anbefalingen fra sin læge, eller den anbefaling som står på pakken.
Hvilken dosis B12-vitamin anbefales dagligt?
Ligesom alle andre former for vitaminer, så er der en anbefaling omkring, hvor meget man gerne skal have dagligt.
Det anbefales, at voksne får omkring 2,0 mikrogram dagligt. Det gælder både for mænd og kvinder. Hvis man ammer, så er anbefalingen lidt højere, nemlig 2,6 mikrogram. Når man ammer, så udskiller man en del af B12-vitaminet gennem modermælken.