Er du klar over, hvor vigtige vitaminer er for vores krop? Listen er lang, når det kommer til de vitaminer, kroppen har brug for, så den kan fungere optimalt – og B2-vitamin er et af de vitaminer.
Hvad er B2-vitamin?
B2-vitamin, som også har navnet riboflavin, er et af de otte B-vitaminer, der findes. Det er et vandopløseligt vitamin, som bidrager til flere af kroppens vigtige processer. Når vi snakker om dette vitamin, så er det særlig vigtigt af flere årsager. Det kigger vi nærmere på herunder.
Hvad bruger kroppen B2-vitamin til?
B2-vitamin har betydning for:
- Et godt og velfungerende stofskifte. B2-vitamin spiller en rolle i vores energiomsætning, da det er med til at omsætte protein, fedt og kulhydrater til energi, som kroppen kan bruge.
- Et nervesystem der kan fungere, som det skal.
- At vores slimhinder er velfungerende.
- At kunne vedligeholde et syn, der er normalt.
- At vores røde blodlegemer vedligeholdes.
- At vi kan have en omsætning af jern, der er normal.
- En normal hud.
- At vores krop kan omdanne vitamin B3, B6 og B9. (Derfor er det også vigtigt, at man får alle de forskellige vitaminer, som hører til gruppen af B-vitaminer).
Der er endnu ikke nogen dokumentation, som kan påvise, hvad et forhøjet indtag af B2-vitamin kan medføre. Omvendt har studier vist, at migræne kan have en sammenhæng med et B2-mangel hos unge. Får man får lidt B2-vitamin kan man også opleve træthed og problemer med huden.
Hvor findes B2-vitamin?
B2-vitamin findes i en række forskellige madvarer. Og jo mere aktiv man er, jo mere vil kroppen have brug for ekstra B2-vitamin. Man kan også få B2-vitamin gennem kosttilskud som vitaminpiller, hvis man vil være ekstra sikker på, at man får den nødvendige mængde. Eller hvis man ikke får spist mad, som er rigt på dette vitamin.
Hvis du vil være sikker på, at du får det B2-vitamin, som din krop gerne skal have, så skal din kost gerne indeholde fødevarer fra listen herunder. Den kan opdeles i, om fødevarerne er vegetabilske eller animalske.
B2-vitamin findes i vegetabilske fødevarer som:
- Bælgfrugter
- Linser
- Edamamebønner
- Avocado
- Spinat
- Champignon
- Rosenkål
- Havregryn
- Brød
- Pasta
- Ris
- Korn
B2-vitamin findes i animalske fødevarer som:
- Æg
- Mælkeprodukter (yoghurt, hytteost)
- Kød
- Lever
- Fisk
- Fjerkræ
Ud af denne liste er det især mælk og kornprodukter, der ca. udgør omkring 50 % af det B2-vitamin, vi indtager gennem vores kost. Listen viser også, hvordan der er gode muligheder for at få det vitaminniveau, kroppen har brug for, hvis man spiser sundt og varieret. Det er generelt også den måde, man bedst kan sikre, at kroppen får alle de vitaminer, mineraler og næringsstoffer, som den har behov for.
Når man indtager B2-vitamin gennem kosten, så er det omkring 50-60% af vitaminet, man optager. Og jo flere kostfibre der er i den mad, der spises, jo mere vil der optages. Det skyldes bl.a., at mad som er rigt på kostfibre er længere tid om at passere gennem tyndtarmen. Det betyder også, at der er flere aktive valg, man kan gøre i sin livsstil, når man vil være sikker på, at man får ens nødvendige vitaminer.
Når man tilbereder fødevarer, som er rige på B2-vitamin, så nedbrydes vitaminet ikke. Det kan omvendt ske, hvis fødevaren er udsat for meget sollys eller alkohol.
Fordelen ved at B2-vitamin findes i så meget forskellige mad er, at selv hvis man er vegetar eller veganer, så er der gode muligheder for, at kroppen stadig kan få de vitaminer, den har brug for. Sådan er det generelt også med de mange forskellige slags B-vitaminer, der findes.
Det er selvfølgelig stadig vigtigt, at man også indtager alle de B-vitaminer, som hører herunder. Nogle af B-vitaminerne kan nemlig nemmest optages i kombination med andre B-vitaminer.