Hvad er B5-vitamin?

B5-vitamin, som også kaldes pantotensyre, er en i rækken, ud af de 8 forskellige B-vitaminer der findes. Udover B5-vitamin, så findes der B1-vitamin, B2-vitamin, B3-vitamin, B6-vitamin, B7-vitamin, B9-vitamin og B12-vitamin.

B5-vitaminet er, på samme måde som de mange andre B-vitaminer, vandopløseligt. Det særlige ved dette vitamin er, at det mere eller mindre findes i alle de fødevarer, som er plante- og dyrebaserede. Der er derfor alle gode muligheder for at få den mængde, som kroppen har brug for – så længe man får en god og varieret kost.

Hvor findes B5-vitamin?

Nogle af de kilder, som er ekstra gode af få B5-vitamin fra, er mælk, æg, bælgfrugter og lever. Ellers findes vitaminet også i kød, grøntsager som broccoli, ærter og bønner, og så findes det i fuldkornsprodukter. Det særligt gode ved fuldkornsprodukter er, at der går længere tid, før de passerer gennem tyndtarmen. Det betyder også, at kroppen har mere tid til at optage de vitaminer, maden har.

Hvorfor har kroppen brug for B5-vitamin?

For at vores stofskifte kan være i balance, så har B5-vitaminet en stor indflydelse. Det er nemlig en del af processen, når vi skal omsætte kulhydrater, fedt og protein til energi, vores kroppe og hjerne kan bruge.

B5-vitamin hjælper også kroppen, når der skal dannes acetylkolin, som er et signalstof i hjernen. Netop acetylkolin påvirker vores hukommelse, og at vi kan være kreative og fleksible.

Vitaminet kommer også på arbejde, når der skal produceres kønshormoner, kolesterol, galdesyrer og binyrebarkhormon.

Med andre ord er det god grund til, at kroppen har de rette vitaminer at arbejde med.

Kan man få for meget B5-vitamin?

Når vi snakker om de vitaminer, man optager gennem fødevarer, så er svaret nej – her kan man ikke få for meget B5-vitamin. Hvis man omvendt tager kosttilskud, så er svaret ja – her kan man godt komme til at få for meget. Det kan betyde, at man får diarré. Det er derfor altid en fordel, at man følger de anvisninger, som er vist på indpakningen. 

Det er sjældent, at man vil se danskere, som har mangel på vitamin B5. Især hvis man ellers er rask og spiser både sundt og varieret. Manglen vil man oftest se hos mennesker med anoreksi eller alkoholproblemer, da de oftest ikke får den mad, kroppen har brug for – altså i tilfælde med underernæring. Her kan man opleve: Træthed, hovedpine, svimmelhed, diarré, svækkelse af musklerne og betændelse i ens nerver.

Skriv et svar