Hvad er B9-vitamin?

B9-vitamin, er et vandopløseligt vitamin, som også kaldes folat eller folsyre. Det hører under de 8 forskellige B vitaminer, som der findes.

Med netop B9-vitaminet ser man, hvor vigtige vitaminer kan være for vores kroppe. De hjælper vores kroppe med at være i balance, og selv under en graviditet kan vitaminet hjælpe med, at fosteret udvikler sig, som det skal.

Hvad bruger kroppen B9-vitamin til?

Der er mange gode grunde til, at man skal være godt dækket ind med sine B9-vitaminer. Det gælder både gennem den mad, man spiser og gennem kosttilskud.

Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at man tager B9-vitamin som kosttilskud, når man planlægger at blive gravid og under selve graviditeten. Her er det nemlig vigtigt, at kroppen har nok B9-vitamin. Ved mangel på vitaminet kan fosteret udvikle neuralrørsdefekter. Det betyder, at rygsøjlen ikke lukker sig korrekt omkring rygmarven.

Når man indtager B9-vitamin som kosttilskud, viser studier, at risikoen for endetarmskræft kan sænkes.

Derudover er vitaminet også med i de processer, som har med celledeling at gøre. Og så hjælper det kroppen med at kunne opretholde et normalt immunforsvar.

Hvor får man B9-vitamin fra?

Gode kilder til B9-vitamin er bl.a. linser, kikærter, asparges, appelsinjuice, spinat, grønkål, mælk, brød, fisk og kød.

Når man indtager vitaminet gennem ens kost, så kan en del af vitaminerne blive nedbrudt, alt efter hvordan fødevaren tilberedes. Ved opvarmning sker der f.eks. det, at det delvist bliver nedbrudt. Der kan derfor også være stor forskel på, hvor meget at vitaminet, kroppen får, selv når man spiser godt og varieret.

Derudover så kan man også få B9-vitaminet som kosttilskud, hvis man vil være sikker på, at man er godt dækket ind.

Kan man få for lidt B9-vitamin?

Mangel på B9-vitamin er en af de vitaminmangler, som er mest udbredte. Vitaminet findes nemlig kun i små doser i de fødevarer, vi indtager. Af den grund kan det også være en fordel at supplere med kosttilskud.

Som ryger kan man have ekstra behov for B9-vitamin. For at være helt præcis kan man have behov for op til 4 gange så meget B9 for at nå et niveau som en ikke-ryger.

Spiser man meget kød, kan man også have ekstra behov for B9-vitamin.

Er man i underskud eller mangler B9-vitamin, så kan man komme i risikogruppen for at få hjerte-kar-sygdomme. Man har dog ikke påvist gennem studier, at B9-tilskud kan sænke risikoen for disse hjerte-kar-lidelser.

Skriv et svar