Hvad er betakaroten?

De fleste kender A-vitaminer, som er nødvendige for kroppen. Betakaroten er faktisk forstadiet, inden det bliver til A-vitamin. Kroppen er i stand til at udvikle betakaroten, så det bliver til A-vitamin. Her gør kroppen det automatisk efter, hvad din krop måtte have behov for. Hvis du har overskud af betakaroten, som din krop ikke har behov for, bliver det i stedet lagret som depoter i fedtvævet.

Du vil derfor ikke få mere ud af at indtage flere A-vitaminer, end hvad din krop har behov for. Kroppen vil nemlig kun optage det, som er nødvendigt, for at din krop fungerer optimalt. Her vil de resterende blive lagret forskellige steder i kroppen. Det vil dermed ikke være muligt at overdosere kroppen, da den har et sikkerhedsfilter, der sikrer, at din krop kun optager det nødvendige.

Betakaroten er kendt for at være i særligt gulerødder og andre grøntsager. Det er blandt andet med til at give farven orange på gulerødder. Betakaroten kan også tilføre din hud farve, hvis du indtager en større mængde af det. Det giver faktisk din hud en sundere farvetone, som måske i manges øjne bliver opfattet som mere attraktiv. Det kan på mange måder sammenlignes med den farve, de fleste får, når vi får sol på kroppen.
Hvis du indtager en større mængde af betakaroten, vil du opleve, at din hud bliver mere orange med tiden. Det er dog ganske ufarligt, da farven vil forsvinde med tiden, når du løbende indtager en mindre mængde af betakaroten.

Hvor findes betakaroten?

Der findes flere hundrede typer af karoten. De mest gængse og populære, som vi støder på i vores daglige kost, er betakaroten. Den finder du i grønne bladgrøntsager eller i gulerødder.

Her er det anbefalet, at du som voksen kvinde eller mand indtager, hvad der svarer til 3 milligram om dagen. Læs mere i sst.dk pdf.

Hvor bruger kroppen betakaroten til?

Først og fremmest bruger kroppen betakaroten som forstadie til at udvikle A-vitaminer efter behov. Herudover har seneste undersøgelser vist, at betakaroten også hjælper huden mod solens stråler. Betakaroten fungerer derfor som en slags solbeskyttelse for huden. Det kræver dog, at du i en længere periode indtager en større mængde af betakaroten enten i form af din daglige kost eller som kosttilskud.

OBS: Du må gerne indtage betakaroten, hvis du er gravid eller ammende. Det vil der ikke ske noget ved.

Skriv et svar