Hvad er biotin?

Biotin er måske noget, de fleste har stiftet bekendtskab med i forbindelse med hårtab eller hårvækst. Det er nemlig en ingrediens, der findes i flere hårprodukter.

Biotin er bedre kendt som et vandopløseligt B-vitamin, som er nødvendigt for alle slags organismer for at overleve. Biotin finder du derfor oftest i planter og mikroorganismer. Biotin er noget, som hverken mennesker eller dyr selv er i stand til at danne, hvorfor det er noget, vi skal have gennem vores daglige kost eller ved hjælp af kosttilskud. Det er sjældent oplevet, at man kan få for meget biotin, hvorfor overdosering ikke er noget vi ser hyppigt. De som oplever det, har haft det i forbindelse med en arvelig sygdom, hvor kroppen ikke er i stand til at optage biotin.

For at sikre at det er noget, kroppen kan optage, er det noget, lægerne allerede scanner og undersøger lige efter fødslen.

Hvor findes biotin?

Biotin er noget, vi optager gennem vores daglige kost. Der er rigtig mange madvarer, som indeholder biotin. Det gælder både frugter, grøntsager, kornprodukter og ikke mindst gennem kød, fisk og æg. Særligt indeholder lever, æggeblommer og bestemte grøntsager et højt indhold af biotin. Her er det meget normalt, at en gennemsnitlig voksen dagligt indtager 40 mikrogram. Det er anbefalet, at du dagligt indtager 30 mikrogram.
 

Det er nødvendigt for kroppen at indtage biotin, da det omdanner den næring du får til energi. Hvis du derfor ikke får den nødvendige biotin, kan du opleve, at kroppen er udmattet eller træt

Biotin vil typisk blive optaget gennem tarmen. Hvis du spiser for mange æggehvider eller får mad, der ikke har et indhold af vitaminer, vil du opleve, at de nedsætter optagelsen af biotin i tarmsystemet. Æggehviderne indeholder avidin, som er det stof, der går ind og inaktiverer biotin.

Hvad bruger kroppen biotin til?


Kroppen har brug for biotin. Som sagt er biotin en vigtig brik, når maden vi spiser skal omdannes til energi. Energi er en vigtig faktor for, at vi kan komme igennem en hel dag, hvor vi er aktive og skal koncentrere os – hvad end det er på arbejdet, studiet eller familien.

Det er derfor vigtigt at sikre, at du får den nødvendige mængde af biotin i løbet af en dag. Biotin går ind og hjælper med at omsætte fedt og kulhydrater til energi. Det sker ved at biotin bliver et hjælpeenzym, der aktiverer kroppens energidepoter.

En anden ting er også, at biotin blandt andet bliver udskilt gennem vores urin.

Hvilke symptomer er der på, at din krop mangler biotin?

Der kan være flere symptomer på, at din krop ikke indtager den nødvendige mængde af biotin, som den burde. Nogle af de typiske symptomer du vil opleve, hvis din krop ikke får nok biotin er, at du vil få hårtab eller nervebetændelse. Det kan også ses fysisk, hvis du oplever at få udslæt på din hud.

Det sker dog sjældent, at din krop vil mangle biotin, da det er et stof, der er at finde i de fleste råvarer og fødevarer, som den gennemsnitlige dansker spiser i dag.

Skriv et svar