Hvad er bor?

Bor er måske ikke det mest kendte grundstof. Derfor er det også de færreste, der har kendskab til netop dette grundstof. Det er blandt andet også derfor, at det ikke er forsket nær så meget i, som de mange andre vitaminer og mineraler, der findes.

Bor er et et grundstof fra det periodiske system, som findes i nogle kombinerede vitamin- og mineralpræparater. I det periodiske system er bor kategoriseret med bogstavet B, som atomnummer 5. Ordet bor stammer oprindeligt fra ordet boron.

Bor er livsvigtigt og nødvendigt for dyr, for at kunne opretholde livet. Det er dog ikke ligeså afgørende for mennesker. Bor er dog alligevel noget, der anvendes i sundhedsvæsenet. Folk med slidgigt eller problemer med knoglerne, får bor til at helbrede knogleafkalkning.

Bor optages i kroppen gennem vores tyndtarm. Det er endnu ikke dokumenteret, hvad kroppen præcist får ud af bor, eller hvilken betydning det har, hvis kroppen ikke får bor.

Hvor findes bor?

Bor er noget, vi dagligt får gennem vores kost. Bor kan du særligt spore i frugt, som f.eks. æbler, pærer og bær. Du finder også bor i bladgrøntsager og nødder, som også er fyldt med andre gode vitaminer for kroppen. Sidst men ikke mindst finder du bor i de meste alkoholtyper, du drikker. Det er blandt andet i øl og vin.

De kostvaner den gennemsnitlige person har i Danmark, så er det meget normalt, at en gennemsnitlig dansker indtager 1 til 3 milligram bor om dagen.

Hvad bruger kroppen bor til?

Når du indtager bor, er du med til at øge indholdet af hormoner som f.eks. østradiol og testosteron i blodet. Bor er blandt andet også med til at forstærke østrogeneffekten, som går ind og aktiverer D-vitaminsyntesen i nyrerne.

Har du derfor som kvinde for meget kalk, magnesium eller fosfor i kroppen, kan bor være med til at udskille dette.

Skriv et svar