Hvad er C-vitamin?

C-vitaminer er vigtige for vores kroppe, men det er ikke et vitamin, vi kan optage for meget af i kroppen. Det er egentligt et vandopløseligt vitamin, som også er kendt som ascorbinsyre. Typisk kommer vi af med C-vitaminet igen, hvis vi deponerer for meget i kroppen. Her kommer det ud igennem vores urin. En gennemsnitlig person vil kunne optage under 1,5 gram C-vitamin i kroppen.

C-vitamin har en del vigtige funktioner for vores menneskekrop. Det er blandt andet med til at sikre, at kroppen kan optage jern, hvorfor det også bliver betegnet som en antioxidant. C-vitaminer bidrager derfor til vores immunsystem, så vi har en stabil psykisk funktion og et nervesystem, der fungerer optimalt.

C-vitamin er utrolig vigtigt at indtage, hvis du dyrker meget motion. Sportsfolk som atleter har i højere grad behov for C-vitaminer i kroppen. Det skyldes, at når vi udsætter kroppen for stærk fysisk aktivitet, vil det også betyde, at vi har et større behov for at komme af med urinen. Det vil derfor kræve et større indtag af C-vitamin.

Virker C-vitamin mod forkølelse?

Der er mange, der tror, at C-vitamin kan forhindre eller helbrede mod en evt. forkølelse. Det er endnu ikke bevist, at det kan helbrede en forkølelse, men flere undersøgelser viser, at vi ved at optage 200 mg C-vitamin i kroppen under en forkølelse, vil kunne bidrage til at forkorte varigheden af forkølelsen en smule. 

Hvor får du dine C-vitaminer fra?

C-vitaminer kan du få igennem de fleste frugter og grøntsager, der er på markedet. Det som de færreste nok ved er, at kartofler indeholder utrolig meget C-vitamin. Det er faktisk den grøntsag, som indeholder flest C-vitaminer.


Herudover kan du finde C-vitamin i:

  • Genrerelle citrusfrugter
  • Kiwi
  • Bær
  • Tomater
  • Blomkål
  • Grønne bladgrøntsager

I Danmark er vi generelt gode til at spise en del kartofler, hvorfor det er her, vi blandt andet optager vores C-vitamin. Grøntsager er dog noget, vi har fået større fokus på i vores madlavning, da sundhed og kost er blevet en vigtig del af mange danskeres hverdag.

I Danmark anbefales det, at man gennemsnitligt som voksen person bør optage maksimalt 75 milligram C-vitamin pr. døgn. Hvis du er gravid, vil din krop have behov for langt mere C-vitamin end det anbefalede. Her bør du derfor optage mellem 85-100 milligram pr. døgn.

Hvis du derimod får dit C-vitamin gennem kosttilskud frem for kartofter, citrusfrugter og grøntsager, er det vigtigt at være opmærksom på den mængder, du optager. Hvis du får for meget C-vitamin, end hvad der er anbefalet gennem dit kosttilskud, vil du opleve, at du får diarré. Får man generelt for meget C-vitamin, kan det forårsage, at kroppen får sværere ved at optage C-vitamin.

Hvad bruger kroppen C-vitamin til?

C-vitamin gør flere gode ting for vores krop. Først og fremmest er C-vitamin en nødvendighed for vores krop. C-vitaminer er blandt andet med til at nedbryde eller inaktivere de kræftfremkaldende stoffer, vi har i kroppen. Det er blandt andet stoffer som nitrosaminer. C-vitamin har derfor også stor betydning for kroppens immunforsvar. Det kan særligt være en fordel for at forhindre sygdomme, som typisk kommer af bakterier og vira fra andre. 

Derudover hjælper C-vitamin kroppen med at danne aminosyrer. Det sker ved at C-vitamin og jern i kroppen arbejder sammen for at opbygge proteiner. C-vitamin er derfor med til at understøtter de proteiner, vi har i tandkødet, knogler, brusk og sener. Hvis ikke kroppen optager nok C-vitamin til at danne aminosyrer, vil du blandt andet opleve, at dine sår heler ringere. Hvis det er så alvorligt, at din krop i en længere periode ikke har fået C-vitamin gennem din kost, kan det betyde, at du får skørbug.

C-vitaminer hjælper også med at danne hormoner som f.eks. noradrenalin og adrenalin. Det er to essentielle hormoner, der hjælper med at give signaler til nervesystemet. Det er blandt andet også disse hormoner, der giver signal til dine hår på armene om at rejse sig, når du fryser. Det er yderst vigtigt at kunne danne disse hormoner, når du er fysisk aktiv, og du får pulsen op. Det er blandt andet derfor mange sportsfolk har behov for at optage C-vitaminer i den rette mængde. 

Hvad sker der, hvis kroppen ikke får nok C-vitamin?

Hvis ikke kroppen får det behov, der er for C-vitamin, vil særligt voksne opleve, at deres tandkød svulmer op og tænderne kommer til at sidde løsere. Her vil børn blive ramt hårdere, hvis ikke de får C-vitamin gennem deres kost. Det vil give smertefulde blødninger i bindevævet mellem knoglerne.

Hvor i kroppen finder du C-vitamin?

C-vitamin bliver deponeret forskellige steder i kroppen. De steder du finder de største mængder af C-vitamin, er i bugspytkirtlen, testiklerne, binyrer, æggestokkene og i de hvide blodlegemer.

Fordele ved C-vitamin

Der er flere fordele ved at optage den nødvendige C-vitamin i kroppen. Først og fremmest styrker du dit immunforsvar, så du har sværere ved at blive forkølet.

Derudover er C-vitaminer populære inden for hudpleje, da man blandt andet bruger C-vitamin til at løse flere hudproblemer. Det skyldes, at C-vitaminer er gode antioxidanter. Du vil derfor i de fleste hudplejeserier opleve, at der er et højt indhold af C-vitamin.

Derudover er C-vitaminer en afgørende faktor i kroppens dannelse af kollagen. Får du derfor sår eller skader i dine knogler, kan C-vitamin bidrage til at hele disse sår og skader hurtigere.

C-vitamin er derfor en meget vigtig og kraftfuld ingrediens, der påvirker vores helbred og velvære.

Skriv et svar