Hvad er calcium?

Calcium, også bedre kendt som kalk, er et mineral, som er vigtigt for vores knogler. Det er er en byggesten, som er alfa og omega for skelettet og så hjælper det en lang række celler i kroppen med at kunne fungere normalt.

Men vidste du, at calcium også kan beskrives som et grundstof, vi har i kroppen? Rent faktisk har et menneske i gennemsnit 1-1,4 kg calcium i kroppen. Hele 99 % af dette calcium finder vi som calciumsalte i vores knogler. Vores knogler kan derfor også siges at være et lager for calcium.

Hvis man vil have en indikation af, hvor meget calcium man har i kroppen, så kan man måle det gennem blodet. Vi har nemlig også en lille mængde calcium i blodet, og den mængde svarer til det, vi har i kroppen. 

Hvor findes calcium?


Når kroppen skal have tilført calcium, så skal vi bl.a. have det gennem vores kost. Heldigvis, er der forskellige gode og naturlige kilder, man kan få calcium fra. En af de vigtigste fødevarer er bl.a. mælk og mejeriprodukter, som indeholder store mængder calcium. Desuden kan vi også få det gennem broccoli, kål, spinat og salat. Her skal man bare være opmærksom på, at mængderne er mindre, end når man får calcium fra mælk.

Calcium kan også findes i det vand, vi drikker. Som hovedregel indeholder 100 milliliter vand omkring 12 mg calcium. Der er derfor også god grund til at drikke vand dagligt. 

Langt de fleste danskere får deres kilde til calcium gennem mælkeprodukter. Hvis man omvendt har en kost, hvor man ikke indtager mejeriprodukter, eller man ikke kan tåle det, så kan man få dækket behovet gennem calciumtilskud.

Vi skal gerne indtage calcium dagligt, da kroppen også udskiller det igen gennem vores urin.

Hvad bruger kroppen calcium til?

Calcium er med til at styrke knoglerne

Calcium har som sagt en af hovedrollerne, når knoglerne skal holdes stærke og sunde. Man kan måske spørge sig selv, hvorfor det er vigtigt med stærke knogler. Men hvis ikke knogler får tilført calcium, så er der risiko for, at de kan blive bløde. Det betyder også en større risiko for, at de kan blive deforme. Derfor er det vigtigt, at man hele livet, og især op til ungdomsårene, får tilført calcium gennem sin kost. Omkring puberteten kommer knogler på ekstra arbejde, da det er perioden, hvor man vokser meget. Her er det vigtigt, at man får den mængde calcium, kroppen har brug for. Puberteten er nemlig den eneste periode i livet, hvor knoglerne deponerer en større mængde calcium. Jo ældre vi bliver, jo mindre calcium kan kroppen optage.

For at kroppen bedst muligt kan optage calcium, skal vi også gerne have kost, der indeholder magnesium og D-vitamin (D-vitamin får vi fra solen og bl.a. fra fødevarer som fed fisk). Især D-vitamin er med til at gøre det muligt, at kroppen i det hele taget kan optage calcium i knoglerne. Mangler man derfor D-vitamin, så får vi udfordringer med at holde knoglerne og skellet stærkt – uanset hvor meget calcium vi indtager gennem kosten.

Kombinationen af calcium og D-vitamin er utrolig vigtig for knoglerne. For at komme med et eksempel, kan vi kigge tilbage til det 20. århundrede. Her fik mange spædbørn engelsk syge – karakteriseret ved bløde knogler og misdannelser. Det kom sig af, at husene dengang lå utrolig tætte på hinanden. Det betød også, at både gravide og deres børn ikke fik den mængde D-vitamin gennem solen, som kroppen havde brug for. Og netop D-vitamin er afgørende for, at knoglerne kan optage calcium, så de kan blive stærke.

En anden ting som også kan påvirke, hvor godt kroppen kan optage calcium, er magnesium. Magnesium er også med til at regulere, hvor godt knoglecellerne kan fordele og optage calcium. For at få mest muligt udbytte af calcium, skal kroppen også gerne være forsynet med magnesium (vi kan spise os til det gennem fødevarer som kød, produkter af fuldkorn og grøntsager).

For at opsummere, så kan kroppen bedst udnytte calcium, når det også spiller sammen med både D-vitamin og magnesium. Det understreger også, hvor vigtigt det er, at man generelt spiser godt og varieret. Mange af de vitaminer og mineraler som kroppen har brug for, kan man nemlig indtage gennem sin kost. For at få en krop som er i balance, så er den generelt afhængig af en bred vifte af stoffer, vi bl.a. får gennem fødevarer.

Selvom calcium er et mineral, som er utrolig vigtigt for knoglerne, så har det flere vigtige funktioner. Dem skal vi se nærmere på herunder.

Calcium hjælper med en normalfunktion af celletyper

Calcium har også den evne, at det er med til, at både muskelceller og nerveceller kan opretholde en normal funktion i kroppen.

Calcium har f.eks. en betydning for, at musklerne kan trække sig sammen. Og så har det også en betydning for signalerne, som nervecellerne udsender.

Forskning om calcium og kroppen

Forskning har vist, hvordan et dagligt indtag af 1400 mg calcium, satte fokusgruppen i mindre risiko for at få hjerte-kar-sygdomme. Resultaterne så man i en periode på 10 år.

Når kroppen mangler calcium

Hvis kroppen gennem lang tid ikke har fået tilført calcium, så vil mængden i blodet langsomt også falde. Det kan føre til produktionen af et hormon, som dannes af biskjoldbruskkirtlen. Dette hormon er med til, at der dannes aktivt D-vitamin i kroppen. D-vitaminet kan hjælpe med, at calciumniveauet stiger igen i blodet, så det normaliseres.

Umiddelbart kan det lyde positivt, at kroppen kan være selvregulerende, hvis ikke man får calcium gennem sin kost. Der er bare den ulempe ved det, at D-vitaminet henter calcium fra de depoter, der findes i knoglerne. Med tiden kan det føre til en afkalkning af knoglerne, og det kan ende ud i knogleskørhed.

Nogle af de symptomer, man kan opleve, når man mangler calcium er:

  • En prikkende fornemmelse i fingre og generelt i hænderne
  • Kramper i musklerne

Kan man indtage for meget calcium?

Når det kommer til calcium, så kan kroppen få for meget. Det sker hovedsageligt, når man vælger at bruge calciumtilskud som supplement til sin kost. Hvis man dog ikke umiddelbart har brug for calciumtilskuddet kan nogle af bivirkningerne på for meget calcium i kroppen være:

  • En større tendens til at nyresten dannes
  • Muskelsvaghed
  • Træthed
  • Opkastninger og kvalme
  • At hjerterytmen kan forstyrres

Hvor meget calcium skal man have dagligt?

Der er forskellige anbefalinger alt efter, hvilken alder man har og efter ens køn.

  • Anbefalingen for piger og drenge mellem 1-5 år er: 600 mg calcium om dagen.
  • Anbefalingen for piger og drenge mellem 6-9 år er: 700 mg calcium om dagen.
  • Anbefalingen for piger og drenge mellem 10-17 år: 900 mg calcium om dagen.
  • Anbefalingen for kvinder og mænd fra 18 år: 800 mg calcium om dagen.
  • Anbefalingen for gravide og kvinder der ammer er: 900 mg calcium om dagen.

Når man kommer op i alderen, er det mindst lige så vigtigt, at man får et stabilt niveau af calcium. Calcium har nemlig en vigtig rolle, hvis man gerne vil forebygge knogleskørhed, som skyldes calciummangel. Når kvinder begynder at gå i overgangsalderen, er der ekstra grund til at være opmærksom – det er nemlig her, at afkalkning af knoglerne kan begynde at vise sig.

Skriv et svar