Hvad er Coenzym Q10?

Coenzym Q10 findes overalt i menneskekroppen. Det bliver også kaldet for ubikinon eller ubidecarenon. Det kommer af, at det er et stof, der findes i stort set alle fødevarer. Ubi er nemlig et latinsk ord for “alt”.

Coenzym Q10 er et stof, som din krop selv er i stand til at danne, så det er derfor ikke noget, som du som udgangspunkt bør bekymre dig om, hvorvidt du får nok af det gennem din daglige kost. Coenzym Q10 er et enzym, som hjælper cellerne i kroppen med at producere energi. Det fungerer derfor som en slags antioxidant, hvorfor det også medvirker til at styrke kroppens immunforsvar.

Coenzym Q10 er et enzym, som du særligt finder i områder som f.eks. leveren, nyrerne, bugspytkirtlen og i lungerne. Der er dog flest af disse enzymer i hjertet.

Flere undersøgelser viser, at ved at tage coenzym Q10 som kosttilskud, kan du være med til bedre at beskytte hjertet, hvis du har været igennem en kemobehandling. Det er dog ikke videnskabeligt dokumenteret endnu.

Sådan virker coenzym Q10

Når coenzym Q10 bliver dannet i kroppen, har det en afgørende indflydelse på hjertecellernes energiomsætning. Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at måle, om der er for meget eller mangel på coenzym Q10 i blodet.

Der er dog undersøgelser, der viser, at ved at du gennem flere år har indtaget statiner, vil det sænke kroppens depoter af coenzymet Q10 i kroppen. Det har heldigvis ingen betydning for dit helbred.

Coenzym Q10 har til formål at styrke hjertet, hvis du har oplevet hjertesvigt.

Hvor findes coenzym Q10 i kosten?

Der er mange måder og løsninger for at få det nødvendige coenzym Q10 i kroppen. Der er dog stor forskel på indholdet af Q10 i de forskellige fødevarer, du indtager. Generelt er det i fødevarer som hjerte og nyrer, at du finder største indhold af coenzym Q10.

Herefter er det fisk som f.eks. sild og sardiner, der er rige på Q10. Her skal du være opmærksom på, at hvis du steger en kylling eller fisk på panden, vil indholdet af Q10 falde en smule. Det betyder dog ikke, at du skal spise det råt, men i stedet kan supplere med kosttilskud, hvis du ikke optager nok i kroppen.

Til sidst finder du små mængder af coenzym Q10 i bælgfrugter, nødder og spiselige olier.

Her anbefales det, at en gennemsnitlig voksen mand eller kvinde dagligt indtager 10 milligram Q10 gennem den daglige kost.

Hvad bruger kroppen coenzym Q10 til?

Coenzym Q10 er nødvendigt for kroppen. Det er et enzym, der bidrager til, at kroppens energistofskifte vil fungere optimalt. Dermed vil de næringsstoffer vi indtager gennem vores daglige kost blive bedst muligt optaget i kroppen.

Coenzym Q10 bliver bedst optaget gennem tarmen, hvorefter det bliver omdannet til et aktivt enzym. Det fungerer derfor på samme måde som en antioxidant, der bekæmper de frie radikaler i kroppen. De frie radikaler ødelægger de gode celler i kroppen, hvorfor de helst skal nedbrydes. De frie radikaler kommer typisk af stress, rygning eller alkohol.

Skriv et svar