Vitaminer er en af de ting, som er uundværlige og nødvendige for, at vores kroppe er i balance. Selvom det nok ikke er alle, der tænker over det, så er vitaminer med i mange vigtige processer, som foregår i kroppen. Det gælder alt fra immunforsvaret, synet, og til at vi kan udnytte den energi, som er i maden, vi spiser.
Det er sådan med vitaminer, at kroppen ikke selv producerer dem. Derfor skal vi indtage dem enten gennem vores kost, gennem solen (som man gør ved D-vitamin) eller som kosttilskud. Der er nemlig alle gode grunde til at forsyne kroppen med de vitaminer, den har brug for.
D-vitamin adskiller sig fra de mange andre vitaminer, som kroppen skal have. Det kan nemlig være lidt sværere at få den mængde D-vitamin, som kroppen gerne skal have. Det skal vi prøve at se nærmere på herunder.
Hvad er D-vitamin?
D-vitamin er et vitamin, som er opdelt i fem forskellige former.
Der findes både
- D1
- D2
- D3
- D4
- D5.
Når det kommer til et godt og sundt helbred, så er vi særligt interesserede i D2 og D3. D2-vitamin finder man i planter, her særligt champignoner, som kan indeholde D-vitamin.
Om champignon indeholder D-vitamin, afhænger dog også af, om de under deres vækst er blevet belyst. D3-vitamin er den type D-vitamin, som omdannes, når solen rammer vores hud. Ellers kan man også finde det i madvarer som fed fisk.
D-vitamin er samtidig også et fedtopløseligt vitamin. Det betyder, at vitaminet bedst optages sammen med fedtstof. Det kan være så lavpraktisk, at man sørger for at få lidt olie, smør eller lignende fedtstof sammen med vitaminet, når det spises. Lad os prøve at dykke mere ned i, hvordan man kan få dækket kroppens behov for D-vitamin.
Hvor findes D-vitamin?
Når man skal have D-vitamin, så er der primært to kilder, man kan få det fra.
1. Få D-vitamin gennem fed fisk:
Den ene kilde til D-vitamin er fed fisk. Det kan være laks, makrel, sardiner, tun og kaviar. Æggeblommer og champignon indeholder også D-vitamin.
Når man indtager D-vitamin gennem ens kost, så vil det optages i tarmen.
Til forskel fra f.eks. B-vitamin, så kan man ikke få dækket hele behovet for D-vitamin gennem sin kost. Derfor er det også vigtigt, at man får dækket behovet for D-vitamin gennem den anden kilde, der findes, nemlig solen.
2. Få D-vitamin fra solens stråler
Den anden kilde til D-vitamin er solens stråler. Det særlige ved D-vitamin er, at når strålerne rammer huden, så kan dannes der D-vitamin i huden. Dette er uden tvivl også den bedste måde, man kan få ens vitaminer på. Hvis man er ude i solen 2 gange om ugen i 30 minutter, så er det nok til, at D-vitaminbehovet er dækket.
Når vinterperioden kommer, så er det også ensbetydende med, at solen ikke er lige så meget fremme. Og når solen skinner, så er ikke altid nok til, at vi kan få vitaminet i den mængde, vi har behov for. Her er det ekstra vigtigt, at man får sine D-vitaminer gennem sin kost.
Selvom det kunne være smart, så kan kroppen ikke gemme på en overdosis af sol, hvis man er meget ude om sommeren. Derfor er der stadig behov for, at man om vinteren tænker på, at man får vitaminbehovet dækket.
D-vitamin gennem kosttilskud
D-vitamin er også en af de ting, som kan skille vandene. Det gælder primært, når det kommer til at indtage vitaminet som kosttilskud. Kosttilskud kan nemlig også være en kilde til D-vitamin.
På den ene side har man fortalerne, som slår et slag for, hvor vigtigt D-vitamin er for vores kroppe, og at det er vigtigt at vi, især i vinterperioden, får den mængde af D-vitamin, som kroppen har brug for gennem vores kost.
På den anden side er der fagfolk, som er mere kritiske overfor fokusset på D-vitamin. Her er et af argumenterne, at vitaminet har fået så stor et fokus pga. vitamin-industrien.
Der er i stedet et større behov for mere forskning på området. Fagpersonerne som står på denne fløj, gør meget ud af at fortælle, hvordan man generelt ikke har behov for kosttilskud, hvis man ellers er sund og rask.
Når selv fagpersoner er uenige omkring kosttilskud, hvordan skal man så selv forholde sig? Der er altid alle gode grunde til at spise en sund og varieret kost. Det er generelt den bedste måde, man kan få dækket alle sine vitaminbehov på.
Hvis man derfor vil være godt dækket ind med D-vitamin, så er der ekstra god grund til at spise madvarer, der er rige på D-vitamin i de perioder, hvor solen ikke er så meget fremme.
Hvad bruger kroppen D-vitamin til?
Der er alle gode grunde til at sikre sig, at man får den mængde D-vitamin, som kroppen har brug for. Vitaminet gør nemlig meget godt for os.
D-vitamin er med til at opbygge knoglerne
For det første er D-vitamin med til, at vores knogler opbygges. D-vitamin gør det nemlig muligt, at vores krop kan optage calcium i knoglerne. Vitaminet er derfor generelt vigtigt for os, så vi kan opbygge et skelet, som er stærkt, og som kan hjælpe os med, at vi kan bevæge os i mange år frem.
Calcium får vi bl.a. tilført kroppen, når vi drikker mælk, ost og generelt spiser mejeriprodukter. Mangler vi derfor D-vitamin, så betyder det også, at knoglerne ikke kan holdes stærke, fordi de ikke får tilført calcium. Heller ikke engang, hvis vi er gode til at spise mad, der er rigt på calcium.
Dette eksempel viser meget godt, hvordan vitaminer ofte spiller en central rolle, når der skal aktiveres processer, som hjælper med, at kroppen holdes sund og stærk.
D-vitamin kan styrke immunforsvaret
En anden ting som D-vitamin også er vigtigt for, er immunforsvaret. Forskning på området har peget i forskellige retninger, når det kommer til at bestemme, hvad det er, D-vitaminet gør.
Et dansk studie har dog vist, at de T-celler som vi har i vores immunforsvar, ikke bliver aktiveret, hvis kroppen ikke har D-vitamin. T-celler er celler der bruges til at bekæmpe bakterier, virus m.m. Derfor spiller de også en stor rolle for, hvor godt vores immunforsvar kan fungere.
En undersøgelse lavet i Danmark fandt også ud af, hvordan D-vitamin var med til at sænke blodtrykket hos de forsøgspersoner, som i forvejen havde udfordringer med, at blodtrykket var for højt.
Mangel på D-vitamin – hvad betyder det?
I Danmark har vi forskellige årstider, og vejret er langt fra lige godt hele tiden. Det betyder også, at vi nemmere kan komme i underskud af D-vitamin. Men hvad betyder det egentlig? For det kan være svært selv at mærke, om man har nok D-vitamin i kroppen.
Hvis man har decideret mangel på D-vitamin, så kan det vise sig som:
- Svækkede knogler
- Knogleskørhed (primært hos voksne)
- Muskelsmerter (Det skyldes, at D-vitamin også hjælper kroppen med at en normal muskelfunktion vedligeholdes)
- En tendens til at svede
- At man har nedsat appetit
- Engelsk syge (primært hos børn)
Engelsk syge er en af de ting, som daterer tilbage til det 20. århundrede Her boede man utrolig tæt, da husene ofte lå lige op ad hinanden. Det betød også, at gravide og deres børn ikke fik den mængde sollys, som var nødvendigt for at huden kunne danne tilstrækkeligt D-vitamin.
Konsekvensen blev, at de helt små børn udviklede både bløde knogler og misdannelser. Samme fænomen kan man se i dag, og det resulterer i knogler, der er bløde. Når knogler er bløde, så er der også større chancer for, at de bliver deforme.
Det er derfor utrolig vigtigt, at man selv i barnets tidligere år får D-vitamin, så knoglerne kan udnytte den calcium, som er i modermælken. Allerede helt tidligt har knoglerne brug for calcium, så de kan blive stærke og vokse.
Der er også andre konsekvenser forbundet med det at mangle D-vitamin. Man har fundet ud af, at der er en sammenhæng mellem mangel på D-vitamin og risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Man kan også være i større risiko for at udvikle diabetes, når man mangler vitaminet.
Udover at holde øje med de forskellige symptomer, der kan følge med mangel på D-vitamin, så er der også en anden effektiv metode, man kan bruge. Og det er at få taget en blogprøve hos sin læge. Her kan man måle den mængde af D-vitamin, som er i blodet. Her ved lægen naturligvis meget mere om, hvordan niveauet helst skal ligge.
Sådan kan du undgå mangel på D-vitamin
Der er flere ting, du selv kan gøre, hvis du vil være sikker på, at din krop har nok D-vitamin. Du kan blive guidet lidt på vej herunder, så du er dækket bedst muligt ind:
- En god huskeregel er, at man hver uge spiser fed fisk.
- Om sommeren er det ideelt, hvis man et par gange om ugen kan opholde sig ude i omkring 30 minutter. Solen er og bliver en utrolig effektiv måde, man kan få sit D-vitamin på. Derfor er der også alle gode grunde til, at man går en tur, ordner havearbejde eller nyder solen på altanen. Mere behøver der ikke altid at skulle til. Solen er nemlig i sig selv en tilstrækkelig kilde til D-vitamin.
- Hvis man kun har sparsomme områder af ens hud, som kan eksponeres for solen, så er det en mulighed med D-vitamin som tilskud.
- For de helt små børn som er i alderen 0-2 år, kan det være en løsning med D-dråber, når de skal have deres D-vitamin. Kosten for spædbørn er en anden end for unge og voksne. Derfor vil det ofte ikke være muligt, at de kan spise sig til deres D-vitamin. Derfor findes der også en løsning som D-dråber, så de stadig kan få det vitamin, som hjælper med at opbygge sund og stærke knogler.
Kan man få for meget D-vitamin?
D-vitamin er også en af de ting, som har været meget omdiskuteret i medierne. Det gælder især, når det tages som kosttilskud. Man kan nemlig godt få for meget D-vitamin, når kilden til vitaminet er kosttilskud.
Tilbage i 2016 så man tilfælde, hvor spædbørn fik D-vitamindråber. Desværre var koncentrationen af D-vitamin for stor i disse. I værste tilfælde kan en for stor dosis give nyreskader, men også skader på hjerte og lever.
Andre symptomer på D-vitaminforgiftning er kvalme, forstoppelse og hovedpine.
Hvis man får D-vitamin som kosttilskud, så er der alle gode grunde til at følge de anvisninger der er. Det er nemlig klart at foretrække, at kroppen ikke får for meget. En læge vil også være i stand til at give en god vejledning til, hvordan og hvor meget du skal indtage.
Symptomerne man kan se her, understreger bare, hvor vigtigt det er, at kroppen får vitaminer i den mængde, den har behov for. Får man både for lidt eller for meget, kan kroppen komme i ubalance. Det er igen vigtigt at understrege, at det primært gælder, når man tager kosttilskud.