Hvad er E-vitamin?

E-vitamin er en vigtig antioxidant for kroppen. Selvom C- og D-vitamin har taget fokus i det moderne samfund, så er E-vitamin mindst lige så vigtigt at optage i kroppen. E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin.

Du kan finde otte forskellige former for E-vitaminer, der alle har en god effekt på vores krop. Det mest populære og velkendte stof af E-vitamin findes i alfa-tokoferol. Det finder du typisk gennem vores daglige kost eller ved hjælp af kosttilskud.

E-vitamin har den funktion, at det styrker vores immunforsvar. Det gør det ved at beskytte vores fedtstoffer i kroppen mod at harskne. Det kommer blandt andet til udtryk ved at E-vitamin nedbryder de skadelige stoffer, der vil være at finde i fedtstofskiftet.

Det er så stærkt en antioxidant, at man i gamle dage troede at E-vitamin kunne nedsætte risikoen for blodprop i hjertet og hjernen. Det har senere resultater dog vist, ikke er helt korrekt. Det er heller ikke godt for kroppen at få for store doser af E-vitamin ad gangen.

Du bør derfor være opmærksom på, hvordan du får dine E-vitaminer. Ved at få for store doser af E-vitamin, kan det medvirke til, at du får blødninger og i værste fald vil det kunne være blødninger i hjernen.

E-vitamin er godt for din krop, hvis man ønsker at blive gravid. Flere undersøgelser viser at E-vitamin gennem almindelig kost eller kosttilskud kan øge fertiliteten hos både mænd og kvinder.

Her hjælper E-vitaminerne med at forbedre kredsløbsfunktionen, så kroppen begynder at producere sunde celler. Hvis du derfor arbejder på at få børn eller ønsker at starte på processen, kan det være en fordel at optage de nødvendige mængder af E-vitaminer i kroppen.

Da E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, er det en god ide at indtage det i forbindelse med fedtholdige måltider. Derved vil det også bedre kunne blive optaget i tarmen.

Hvor findes E-vitamin?

Er du i tvivl om, hvor du kan finde E-vitaminer i den naturlige kost vi får? E-vitaminer er et af de vitaminer, vi måske får på daglig basis, da det findes i mange af de råvarer, vi ofte spiser hver dag i Danmark.

Da det er en type af vitamin, der findes i opløst fedt, er kilden til E-vitamin at finde madvarer, der har et højt fedtindhold.

Det er blandt andet

  • Æggeblommer
  • Fisk
  • Ost
  • Mælk
  • Nødder
  • Kornprodukter

Generelt er planteolier og margarineprodukter gode, hvis du skal finde et højt indhold af E-vitaminer.

I mange madvarer tilsættes der E-vitamin, fordi det er med til at sikre, at fedtstofferne i madvarerne ikke blive harske.

Her er det vigtigt at være opmærksom på, hvor mange milligram af E-vitamin du indtager dagligt. Der anbefales, at man som voksen mand indtager gennemsnitligt 10 milligram, hvor det for kvinder er anbefalet at indtage ca. 8 milligram om dagen.

Her kan du forvente, at der under normale omstændigheder kun bliver optaget et sted mellem 25 til 50 % af den mængde E-vitamin, du indtager. Det afhænger af, hvordan din krop tager imod E-vitaminerne.

Kroppen optager E-vitaminerne gennem den nederste del af mavesækken, som er tyndtarmen.

Er der bivirkninger ved E-vitaminer?

Hvis du er bekymret for bivirkninger af kosttilskud med E-vitaminer, kan du være helt rolig. Det er yderst sjældent, at der opstår bivirkning i forbindelse med E-vitaminer.

Det er først et problem, hvis du begynder at indtage over 50 milligram E-vitamin om dagen. Det skyldes, at det går ind og nedsætter modstandskraften mod infektioner i kroppen.

Der er undersøgelser, der viser, at hvis du indtager 3 mg om dagen, kan du opleve at din krop enten er udmattet, træt, at du får kvalme eller mavesmerter.

Hvad gør E-vitamin godt for kroppen?

Da E-vitaminer er en stærk antioxidant, er det blandt andet med til at beskytte din krop. Da E-vitaminer er fedtopløselige, er de med til at beskytte din krop mod, at der bliver dannet frie radikaler. Her taler E-vitaminer sammen med kroppens C-vitaminer for at nedbryde de skadelige stoffer, som forekommer af kroppens naturlige fedtstofskifte.

Ved at du får den rette mængde af E-vitaminer på daglig basis, er du med til at styrke dit immunforsvar. E-vitaminerne hjælper med at sikre, at dit blod ikke kommer til at klumpe sammen. Her er det væsentligt, at man ikke får for meget E-vitamin, da det vil øge blødningen i kroppens blodkar.

Derfor er det vigtigt at kroppen får E-vitamin

En af de vigtigste grunde til at vi skal have E-vitamin i kroppen, er at vores kroppe ikke er i stand til at danne den type af fedt, der blandt andet bliver kaldt flerumættede fedtstoffer.

De flerumættede fedtstoffer hjælper kroppen med at være byggesten i de membraner, der er med til at omslutte cellerne i kroppen. Her er det vigtigt, at disse byggesten ikke bliver nedbrudt. E-vitaminerne hjælper og beskytter cellerne mod, at de bliver nedbrudt eller dårlige.

Hvad sker der, hvis din krop mangler E-vitaminer?

Det er heldigvis yderst sjældent, at vi i Danmark oplever, at man har mennesker der har mangel på E-vitamin, da vi får det gennem vores daglige kost. Det sker heller ikke for folk, der er sunde og raske, at der optages for lidt E-vitamin.

Dér hvor vi typisk oplever, at der tegn på mangel af E-vitamin, er når man oplever at få en sygdom i sin tyndtarm eller lever. Det kan enten være i forbindelse med nedsat optagelse af fedt fra tarmen, hvis man f.eks. får medicin, der hæmmer fedtoptagelsen. Det kan også være aktuelt for dig, som har sygdomme i de røde blodlegemer eller hvis du har indtaget så meget alkohol, at det har gjort skade på din lever. 

Hvis du oplever, at du i en længere periode har haft mangel på E-vitamin, på grund af at din krop ikke kan optage den nødvendige mængde af E-vitaminer, vil det kunne mærkes på kroppens nervesystem. Her kommer det blandt andet til udtryk ved, at man vil opleve gangbesvær, synsforstyrrelser eller muskeltræthed. Det vil altså give balanceforstyrrelser, hvis du har stor mangel på E-vitaminer i kroppen.

For at kunne forebygge disse symptomer på mangel af E-vitamin, kan du indtage mere koncentrerede doser af E-vitamin. Det kan du blandt andet gøre ved hjælp af kosttilskud eller vitaminpiller. Det er vigtigt at følge din læges anbefalinger, så du ikke giver kroppen for store doser E-vitaminer, da det vil kunne gøre skaderne værre.

Skriv et svar