Hvad er jod?

Jod er et grundstof og et mineral, som i kroppen indgår som skjoldbruskkirtlens hormoner. Skjoldbruskkirtlen sidder på forsiden af halsen. Her har kirtlen i halsen behov for jod, for at kunne fungere optimalt.

Hvis ikke kirtlen får den nødvendige mængde jod, vil det give struma, som er en hyppig sygdom i Danmark. Tilbage i 1980 blev det forbudt at tilsætte jod i almindeligt salt, da man oplevede en stigende tendens til at folk fik sygdommen struma.

Det var et problem indtil år 2000, hvor det igen blev lovligt at tilsætte salt jod. Hvis man har sygdommen struma, vil et typisk kendetegn være en forstørret skjoldbruskkirtel. Det er egentlig som sådan ikke det store problem, da det også kan opstå, hvor det er harmløst.

Det er først et problem, når den er så forstørret, at skjoldbruskkirtlen ikke vil være i stand til at danne den mængde af hormoner, der er behov for. Det vil også give udfordringer med at lukke for dine luftveje og spiserøret.

Hvor findes jod?

Jod er et kendt mineral i fødevarebranchen. Faktisk findes jod i stort set alle fødevarer og drikkevarer i enten mindre eller større mængder. De fødevarer der særligt er rige på jod, er f.eks. fisk, skaldyr, mel, æg og grøntsager.

En af de fødevarer der har størst indhold af jod, er saltvandsfisk eller skadedyr. Det kan være meget forskelligt, hvor stor en mængde der er af jod i f.eks. mælk og æg, da det er individuelt.

Jod finder du også i vores drikkevand. Her vil mængden af jod afhænge af, hvor i landet du befinder dig, da indholdet kan variere fra sted til sted.

Ved at opvarme de fødevarer der indeholder jod, vil du opleve, at indholdet af jod reduceres. Det kan blandt andet være ved opvarmning af mælk eller drikkevand. Ved at grille eller stege en fisk på panden vil du kunne reducere indholdet af jod med op til 20 %. Hvis du derimod koger en fisk eller skaldyr, vil du reducere indholdet af jod med op til 60 %.

Hvor meget jod må du indtage om dagen?

Da jod findes i stort set alle føde- og drikkevarer, er det ikke til at komme uden om at indtage jod. Her anbefales det, at en voksen mand eller kvinde gennemsnitligt indtager 150 mikrogram om dagen. Der er naturligvis lande som f.eks. Island, hvor man primært spiser fisk har et større indtag af jod.


Er du i tvivl, om du får den rette mængde jod, kan symptomerne på mangel af jod f.eks. være vægtstigning, træthed eller kuldefornemmelse. I værste fald vil du opleve at din skjoldbruskkirtel bliver forstørret. Her bør du undersøges hos lægen, hvis det er tilfældet.

Spis varieret for at få den optimale jod og næring til kroppen

Det kan klart anbefales, at du ikke tager jod som kosttilskud. Den bedste måde at optage jod naturligt i kroppen er ved at spise varieret. Dermed får kroppen også de andre vitaminer og mineraler, der er nødvendig på en naturlig måde. Her er tang godt for kroppen, hvis bare du ikke spiser det hver dag.

Hvad bruger kroppen jod til?

Kroppen har brug for jod, for at kunne danner hormoner til skjoldbruskkirtlen. Her indgår jod sammen med thyroideahormonerne T3 og T4 for at regulere kroppens stofskifte løbende. Det sker gennem biokemiske reaktioner, som medvirker til, at der bliver dannet energi for at vedligeholde og opretholde kroppens celler og væv.

Jod er derfor et livsvigtigt mineral for kroppen. Det er dog også næsten den eneste funktion, vi ved at jod har. 

Hvordan skal du forholde dig til jod, hvis du er gravid eller ammende?

Er du gravid eller ammende, bør du være opmærksom på den mængde jod, du indtager. Det skyldes, at nyfødte og småbørn kan have mangel på jod i en bestemt fase. I denne fase, er det vigtigt, at du drikker ekstra mælk og spiser fisk i større mængde for at sørge for det ekstra behov, der måtte være under en graviditet eller amning.

Der er naturligvis mulighed for at få vitamintabletter, der understøtter det ekstra behov. Her er det også bedst at undlade at ryge, da det påvirker indholdet af jod i modermælken i den negative retning.

Skriv et svar