Hvad er kobber?

For mange er kobber måske et mineral, vi sjældent hører om i dagligdagen. Det kan skyldes, at vi endnu ikke ved præcis, hvorfor kroppen skal bruge kobber.

Vi ved dog, at det er vigtigt grundstof for kroppen, da vi kender reaktionerne ved, at vi enten mangler det i kroppen eller når vi har for meget kobber i kroppen. Kobber finder du også i det periodiske system. Her er det kategoriseret som atomnummer 29.

Kobber er et mineral, der er involveret i forskellige enzymer. Enzymerne er de proteiner, kroppen bruger til at danne de forskellige processer i kroppen. Kobber bliver optaget i kroppen gennem tyndtarmen. Det er nødvendigt, at kroppen får den mængde kobber, der er behov for, for at opretholde bindevævet. Derudover er kobber et nødvendigt grundstof for kroppen for at kunne være i stand til at omsætte det jern, vi har i kroppen.

Uden kobber vil celler ikke kun blive ødelagt, men de vil slet ikke kunne komme til at fungere optimalt. Vi har heldigvis nemt ved at indtage den nødvendige kobber i dag. Men det betyder også, at vi skal være opmærksomme på, hvor meget vi får i kroppen, da det kan give leversygdomme, hvis vi får indtager for meget kobber over en længere periode.

Der findes gennemsnitligt i en voksen person ca. 100 til 150 milligram kobber i kroppen. Kobber er til at finde rundt i kroppens muskler, lever og hjerne. Her er det meget normalt i de nordiske lande, at der bliver optaget 1.0 til 1.2 milligram kobber om dagen.

Især fostre eller nyfødte børn vil opleve at have et højt kobberindhold i leveren. Det er dog helt normalt, hvorfor det ikke er noget, du skal være bange for.

Hvor findes kobber?

Kobber er måske ikke noget, de fleste forbinder med deres kost, men der er indhold af kobber i flere af de fødevarer, vi spiser. Særligt finder du mineralet kobber i det meste af indmaden hos dyrene.

Det gælder f.eks. lever, hvor der er rigt indhold af kobber. Af fødevarer vi måske spiser oftere til hverdag, finder du et rigt indhold af kobber i blandt andet skaldyr, fuldkornsprodukter, rosiner, nødder, frø og mandler. Generelt er der også kobber at finde i tørret frugt og svampe.

Sidst men ikke mindst er der et lavt indhold af kobber i mælkeprodukter og chokolade.

Hvilken kobber skal du være opmærksom på, at din krop ikke får?

Der findes også situationer, hvor kobber ikke har en god effekt på kroppen. Det kan f.eks. være, hvis dit drikkevand er forurenet med kobber fra vandrørene, eller hvis din vandhane ikke har været tændt i længere tid.

Her anbefales det, at du lader vandet løbe lidt igennem, hvis du ikke har brugt vandhanen i noget tid. Hvis det er forurenet med kobber, kan det føre til diarré, hvis du har en sart mave – det gælder nu også hos spædbørn.


For dig som står med maden, er det vigtigt at være opmærksom på, at du bruger ikke-galvaniserede gryder, da kobberet her får direkte kontakt med maven.

Hvad bruger kroppen kobber til?

Kobber er vigtigt for kroppen, da det har stor indflydelse på flere vigtige parametre. Blandt andet har kobber indflydelse på dannelsen af hormonet adrenalin. I de enzymer der er med til at danne adrenalin, har det en afgørende betydning, at der er kobber til stede i kroppen. 

Kobber hjælper med at bekæmpe frie radikaler i kroppen

Kobber er også et vigtigt stof for enzymerne, der beskytter kroppen mod de frie radikaler. De frie radikaler er de celler, der er i ubalance og dermed forsøger at brede sig ved at ødelægge de sunde celler. Her hjælper kobber med at danne enzymer, der arbejde på at bryde disse frie radikaler.

Frie radikaler bliver dannet gennem den ilt, vi bruger. Der opstår også frie radikaler i kroppen, når vi ryger eller indtager alkohol. Det er derfor vigtigt og livsnødvendigt, at kroppen kan producere de enzymer, der sørger for at kroppen er i balance.

Her er det vigtigt, at kroppen ikke indtager for stor en mængde af kobber over en længere periode. Det vil dermed have den modsatte effekt, hvor de vil begynde at danne skadelige frie radikaler i kroppen.

Kobber bidrager til jernomsætningen i de røde blodlegemer

Kobber indgår i flere af de væsentlige enzymer og processer i kroppen. Det ses blandt andet ved, at kobber indgår i ferroxidase. Det er et enzym, der er en del af den jernomsætning, vi har i kroppen for at aktivere de røde blodlegemer.

Kobber indgår i kroppens bindevæv

For at danne og regulere det bindevæv vi har i kroppen, er det nødvendigt med et enzym som lysyloxidase. I dette enzym indgår blandt andet kobber.

Hvad sker der, hvis kroppen mangler kobber?

Kobbermangel er generelt meget sjældent, hvis man ellers er sund og rask. Det ses ofte hos nyfødte børn eller hos småbørn. Det skyldes, at de i en periode får meget ensidig kost gennem amning eller mælk.

Her ses symptomerne typisk ved, at der vil være blodmangel i denne periode. Det er en ganske normal fase, hvorfor det ikke er noget, du skal være bange for.

Skriv et svar