Hvad er krom?

Krom er et mineral, vi kan tilføre kroppen gennem vores kost. Mineraler er nogle, vi kan inddele i to forskellige kategorier: “Mineralerne” og “Sporelementerne”. Krom går under kategorien, sporelementer, da det er et mineral, som vi skal have under 100 mg af om dagen.

Men hvad der det helt præcist, at kroppen skal bruge krom til? Forskning på området har endnu ikke fundet et svar, der er helt entydigt. Lad os se nærmere på de potentielle roller, som krom kan have i kroppen.

Hvad bruger kroppen krom til?

Den funktion som krom har for kroppen, er endnu ikke helt kendt. Man har en formodning om, at krom spiller sammen med kroppens evne til at omsætte sukker og ikke mindst at kroppen kan producere den mængden insulin, vi har brug for. Derfor har man også en formodning om, at krom måske kan spille en rolle i diabetes. Lad os prøve at dykke mere ned i hvorfor.

Når vi har indtaget et måltid, som er sukkerholdigt, så kan der komme en større mængde sukker i blodet. Dette vil få vores bugspytkirtel til at udskille insulin – og det er en ret så vigtig proces. Insulin hjælper kroppen med, at overskydende sukker kommer væk fra blodet igen.

Det foregår ved, at insulin kan binde sig til cellers receptorer, hvor sukkeret optages, så det kan føres ud af blodet. På den måde bliver det muligt for kroppens celler at bruge sukker fra et måltid som brændstof og energi.

For at vende tilbage til krom, så spiller det potentielt en rolle i molekylet kromodulin. Kromodulin hjælper med at kroppen reagerer på øgede mængder sukker i blodet – og den proces er vigtig. Det der sker, når kroppen ikke producerer insulin, eller ikke reagerer på en øget mængde sukker er, at blodsukkeret bliver forhøjet.

På sigt kan det betyde, at små blodkar beskadiges i øjne og nyrer. Det kan yderligere føre til blindhed og leverskader, men også diabetes.

Som sagt, så har man en formodning om, at krom måske spiller en rolle i sukkeromsætning og produktionen af insulin.

Hvor findes krom?

Der er flere måder, vi kan få krom på. Det findes bl.a. i fødevarer som:

  • Broccoli
  • Kartofler
  • Bønner
  • Grape
  • Appelsiner
  • Bananer
  • Nødder
  • Kornprodukter

Når vi får vores krom igennem nogle af disse kilder, så udnytter kroppen kun omkring 2 %. Man har en formodning om, at optagelsen af krom kan øges, når man samtidig indtager C-vitamin.

Udover at krom findes i fødevarer, så findes det også i nogle kosttilskud.

I Danmark er der ikke en helt tydelig anbefaling for, hvor meget krom man skal have dagligt. Anbefalingen i andre lande, lyder på omkring 50 mikrogram dagligt. En indtagelse mellem 30-60 mg dagligt er desuden heller ikke forbundet med mangelsymptomer indtil videre.

Da der stadig mangler mere forskning på området, så kan man heller ikke sige særligt meget omkring, hvad der sker, hvis kroppen får for meget krom. Med andre ord er man stadig i tvivl, om de helbredsfordele, der kan følge med krom.

Skriv et svar