Hvad er magnesium?

Magnesium er uundværligt for kroppen. Det er et af de mineraler, der er medvirkende i mange af kroppens biokemiske reaktioner. Det er faktisk det fjerde mest almindelige stof, som vi har i menneskekroppen.

Magnesium finder du derfor i store dele af kroppen. Der er blandt andet magnesium i muskler og knogler, hvorfor det er et vigtigt grundstof. Det er meget normalt, at en gennemsnitlig voksen krop indeholder 24 til 25 gram magnesium. Det afhænger naturligvis af, om din krop er i overskud eller underskud af magnesium.

Heraf vil du kunne forvente, at halvdelen af alt det magnesium, som du har i kroppen, er deponeret i knoglerne. Den resterende halvdel er fordelt på muskler og andet blødt væv, du har rundt i kroppen.

Det har derfor stor betydning for kroppen, om der er tilstrækkelig med magnesium i hele kroppen. Her vil du opleve symptomer som træthed, udmattelse eller at det påvirker dit mentale helbred, hvis ikke du får nok magnesium i en længere periode.

Da magnesium kan være sværere og sværere at finde i den forarbejdede mad, vi indtager i dag, er der flere der tager magnesium som et kosttilskud. Nedenfor kan du læse om de steder du ellers kan finde magnesium gennem din kost.

Hvor findes magnesium?

Så længe du ikke kun spiser forarbejdet mad, så er det lige til at finde magnesium i mange forskellige fødevarer. Ved at spise varieret og sundt kan du være sikker på, at din krop indtager den nødvendige magnesium i løbet af dine daglige måltider.

Hvis du er på jagt efter fødevarer med et højt indhold af magnesium, skal du udelukkende lave madretter med grøntsager, kornprodukter og mælk. Derudover finder du et rigt indhold af magnesium i fødevarer som f.eks. grønne bladgrøntsager, mørk chokolade, nødder og bælgfrugter.

Alt efter hvad din daglige kost består er, er det meget normalt, at kroppen optager omkring 20 % til 60 % magnesium gennem den kost, vi spiser.

Vand er også en kilde til at indtage et højt indhold af magnesium. Det afhænger naturligvis af vandets hårdhed, som kan være forskellig fra region til region i Danmark. Her er “hårdt” vand særligt indholdsrigt af magnesium.

Hvis du er i tvivl, om du får tilstrækkeligt med magnesium, kan du få det målt hos lægen. Her har du gode alternativer gennem vitaminpiller og kosttilskud, der hjælper dig med at opretholde den anbefalede mængde af magnesium i kroppen.

Her er det anbefalet for både børn og voksne dagligt at indtage 350 milligram magnesium for mænd/drenge og 280 milligram magnesium for kvinder/piger.

Hvad bruger kroppen magnesium til?

Magnesium har en vigtig rolle i flere af kroppens processer og særligt ved kroppens stofskifte. Magnesium har også en rolle med i nerveimpulserne, hjertet og de muskler kroppen er opbygget af.

Magnesium sørger for, at vores muskler fungerer, som de skal og at hjertet har det godt. Hvis du har mavesår, vil du opleve, at lægen anbefaler lægemidler, hvor magnesium indgår.

Det er derfor afgørende, at du sørger for at din krop får den rette mængde af magnesium, da det ellers kan påvirke kroppen både fysisk og mentalt. Dermed sikrer du, at din krop fungerer optimalt. Du kan som tidligere nævnt spise en varieret kost med nogle af de indholdsrige fødevarer eller supplere hverdagen med kosttilskud.

Hvad sker der, hvis kroppen ikke får det nødvendige magnesium?

Nogle af de symptomer du vil opleve, hvis ikke du får tilstrækkeligt med magnesium er blandt andet, at dine muskler vil trække sig sammen i form af små ticks.

De mere normalt symptomer er, at du vil opleve, at du både fysisk og mentalt er mere træt og udmattet. Du vil derudover have svært ved at koncentrere dig i længere tid ad gangen. Herudover vil du opleve, at du ikke er nær så sulten, som du plejer at være.

De seneste undersøgelser viser, at det oftest er kvinder, der mangler magnesium i kroppen. Det kan blandt andet opstå, hvis man kører nogle hårde slankekure for kroppen eller vælger detox eller vanddrivende medicin. 

Skriv et svar