Det er måske de færreste, der kender til Mangan. Mangan er et vigtigt grundstof i kroppen. Det har stor betydning for de enzymer og vitaminer, der bliver dannet i kroppen.

Vi kommer derfor ind på, hvad mangan er, hvilke fødevarer der indeholder grundstoffet mangan, samt hvad det gør for din krop, når du optager det i kroppen.

Hvad er mangan?

Mangan er et grundstof, som du blandt andet finder i det periodiske system. Her er det kategoriseret som grundstof nummer 25, hvilket gør det til et atom. Den mængde din krop har behov for af grundstoffet mangan er meget lille.

Det er dermed heller ikke afgørende at indtage, for at din krop kan fungere optimalt. Det bliver derimod betragtet som et sporstof, der medvirker sammen med kroppens vitaminer og mineraler.

Mangan bliver derfor kaldt et mikronæringsstof, da det er mindre mængder, der spiller sammen i de større processer i kroppen.

Hvor findes mangan i kosten?

Der er endnu ikke et entydigt svar at finde på, hvor meget kroppen har behov for at indtage af grundstoffet mangan. De seneste undersøgelser og forskning viser, at kroppen har et behov mellem 2,5 til 5 milligram mangan. Det vil være tilstrækkeligt nok til at dække det aktuelle behov for kroppen om dagen.

Det er ikke noget, du bør overveje at få gennem kosttilskud, da vi i Danmark får det omkring ca. 4.5 milligram om dagen gennem en almindelig kost. Det er baseret på den gennemsnitlige kost og de fødevarer, vi spiser i Danmark.

Grundstoffet mangan findes i dag en mange af de fødevarer, vi spiser. Det vil derfor være nemmere at lave en liste over de fødevarer, som ikke indeholder mangan. Vi har derfor valgt at nævne nogle af de fødevarer, hvor der er størst indhold af mangan.

På den måde kan du være opmærksom på, at du får den nødvendige mængde gennem disse fødevarer. En af de fødevarer som du finder størst indhold af mangan i, er teblade. Her er der helt op til 71 milligram. Af fødevarer vi spiser oftere, finder vi blandt andet hasselnødder, tørret pinjekerner, pekannødder og bulgur.

Hvis du får havregryn til morgenmad, kan du også forvente, at du får ca. 5,80 milligram mangan om dagen herigennem. Herudover er der mellem 3 til 4 milligram mangan i blandt andet ris og knækbrød.

Hvis du i stedet overvejer at indtage mangan gennem kosttilskud, anbefaler vi, at du tager en dialog med din læge forinden.

Hvad bruger kroppen mangan til?

Mangan er aktuelt for kroppens to enzymer, som blandt andet hedder pyruvatkarboxylase og superoxiddismutase. Det er blandt andet disse to enzymer, der er med til at hjælpe kroppen med stofskiftet.

Det skyldes, at de to enzymer er medvirkende til, at kroppen er i stand til at omsætte de kulhydrater, proteiner og fedtstoffer, der er deponeret.

Det betyder blandt andet, at mangan hjælper til, at du har et normalt energistofskifte. Herudover bidrager mangan til at vedligeholde normale knogler og dannelsen af bindevævet.

Skriv et svar