Hvad er molybdæn?
Molybdæn er et mineral, som er indbygget i flere forskellige enzymer, som arbejder i kroppen. Vi optager molybdæn gennem tyndtarmen.
Det er desuden vores nyrer, som er med til at regulere den mængde, vi har i kroppen. Og har vi overskydende molybdæn, så udskilles det gennem vores urin.
Hvad bruger kroppen molybdæn til?
Molybdæn hjælper bl.a. med svovl- og urinsyrestofskiftet. Her har molybdæn den egenskab, at det kan virke både afgiftende og afsyrende.
Mineralet er også kendt for at indgå i B12-vitaminet.
En anden funktion som molybdæn også har er, at det kan beskytte vores fedtstoffer i cellevæggene, så de ikke harskner. Derudover kan mineralet også være med til at forlænge levetiden af E-vitamin (en antioxidant som hjælper kroppen med, at immunforsvaret holdes stærkt).
Udover de egenskaber der er beskrevet herover, så kender man ikke til særligt mange andre af de processer, molybdæn indgår i.
Hvor findes molybdæn henne?
Molybdæn er primært et mineral, som vi indtager gennem vores kost. Nogle af de kilder, som er særligt rige på molybdæn er:
- Mælkeprodukter
- Kornprodukter
- Indmad
- Bælgprodukter
En stor del af den mængde molybdæn vi får gennem kosten, optages i kroppen. Det anslås, at omkring 80 % af mineralet optages gennem tyndtarmen.
Der kan være forskel på, hvor stort et indhold af molybdæn, der er i de enkelte madvarer. Mængden kan bl.a. variere alt efter jordbundens indhold.
Hvor meget molybdæn skal indtages dagligt?
Sørger man for at indtage mellem 75-200 mikrogram om dagen, så anslås det som en tilstrækkelig mængde. Dog, har man ikke helt afklaret, hvad behovet er. Det gælder også, når det kommer til eventuelle mangelsymptomer eller konsekvenser ved at indtage for store mængder af molybdæn.
Mangel på molybdæn er set i enkelte tilfælde med en utrolig ensidig kost, bl.a. gennem længerevarende kunstig ernæring. Her iagttog man bl.a. symptomer som bevidsthedsforstyrrelser.
Får man sit indtag af molybdæn gennem kosten, så er det mere eller mindre umuligt at få en dosis, der er for stor. Indtager man mineralet som kosttilskud, har man set, hvordan det muligvis kan reducere optagelsen af kobber.
Det kan derfor også altid anbefales, at man kun indtager den daglige dosis, som er anbefalet, når det kommer til kosttilskud. Når man får sine mineraler gennem kosttilskud, er det en mere koncentreret mængde af molybdæn, man får.
Derfor er der også større sandsynlighed for, at man får for meget – især hvis man også får molybdæn gennem den kost, man spiser.
Hos sundhedsfagligt personale kan man også få vejledning omkring, hvordan man bedst er dækket ind, når det kommer til vitaminer og mineraler. Her er det også muligt at blive rådgivet omkring, hvor meget det daglige indtag af molybdæn svarer til gennem kosten og gennem kosttilskud.