Hvad er niacin?
Niacin, også kendt som B3-vitamin, er et af de 8 B-vitaminer, der findes. Niacin er en betegnelse for både nicotinamid og nicotinsyre, og kan optages både gennem fødevarer og gennem kosttilskud. Da det er et vandopløseligt vitamin, lagres det ikke i kroppen. I stedet udskiller vi overskydende niacin gennem vores urin.
Niacin har en vigtig funktion for kroppen, og det indgår bl.a. i processer, der har med vores stofskifte at gøre. Men hvad bruger kroppen ellers niacin til? Det skal vi se nærmere på herunder.
Hvad bruger kroppen niacin til?
Kroppen skal bl.a. bruge niacin, når vores stofskifte er på arbejde. Når vi indtager mad, kan det bestå af både kulhydrater, proteiner og fedt, og for at vi kan udnytte den energi, som er i disse ting, så skal enzymer bruge niacin, så det omsættes til energi, kroppen kan bruge.
Dette er kun en af de ting, niacin er vigtigt for. Kroppen skal desuden også bruge niacin til:
- at kunne opretholde et nervesystem, der har en normal funktion.
- at kunne opretholde en psykologisk funktion, der er normal.
- at kunne opretholde normale slimhinder.
- at kunne opretholde en sund og normal hud.
Hvor meget niacin skal kroppen bruge?
Behovet for niacin kan variere fra person til person. Det kan f.eks. spille ind, hvor aktiv man er. Anbefalingen lyder, at man gerne skal indtage mellem 13-20 mg dagligt.
Kan kroppen mangle niacin?
Det er muligt, at kroppen kan mangle niacin. Det ser man primært hos personer, som har en kost, der er meget ensidig eller ved sult. Det kan være ved målgrupper, som er anorektiske, som har alkoholproblemer eller som sulter.
Det skal dog siges, at det er sjældent, at kroppen får decideret niacinmangel, da det er et vitamin, som er at finde i mange fødevarer – og naturligvis som kosttilskud. Hvis man derfor er god til at spise varieret og sund, så er der alle gode muligheder for, at man får de vitaminer, kroppen har brug for.
Nogle af symptomerne ved niacinmangel er bl.a.:
- man er i højere risiko for at få pellagra, som er en mangelsygdom, når indtaget af niacin er for lidt.
- at man kan få udslæt (en af følgerne ved pellagra, og når huden udsættes for sollys, kan områderne få udslæt efterfølgende).
- at man kan få diarré.
- at man kan kaste op.
Kan man få for meget niacin?
Når det kommer til vores kost, så kan det være svært at spise sig til for meget niacin. Vitaminet er som sagt vandopløseligt, og skulle vi få for meget, så udskiller kroppen dét, vi har i overskud.
Hvis man vælger at supplere sin kost med niacin-tilskud, så er det en god idé at følge anvisningen for, hvor meget man skal tage. På den måde er man sikker på, at kroppen får dét, den har brug for, og hverken mere eller mindre. Det der er med både vitaminer og mineraler er, at kroppen er afhængige af at få dem, men altid i den helt rette mængde – i hvert fald hvis kroppen skal holdes i balance.
Får man en dosis, som er for stor, kan man opleve symptomer som kløe og rødmen. Når man indtager mellem 3-6 gram under et døgn, kan der opstå bivirkninger, der er mere alvorlige.
Hvor findes niacin?
Niacin findes i forskellige grupper af fødevarer. Nogle af kilderne til niacin er bl.a.
- Kød
- Brød og kornprodukter
- Fisk
- Kylling
- Kalkun
- Ost
- Grøntsager
- Jordnødder
Spiser man ikke en kost, som er særlig proteinholdig, så fjerner man en stor del af kilden til niacin. Det kan være, man generelt har en kost, som er mere plantebaseret, eller måske er man vegetar eller veganer. I disse tilfælde kan man være ekstra opmærksom på, at man får nok, enten gennem andre fødevarer eller gennem kosttilskud.
Kosttilskud er netop også en måde, man kan få dækket sit vitaminbehov på. Her får man en koncentreret kilde til niacin, da man tager det som en pille.
Når det er sagt, så er der god mulighed for at få vitaminbehovet opfyldt, når man ellers spiser sundt og varieret.
Når man får niacin gennem kosten, så er det en lille mængde, som går tabt, når maden tilberedes. Samtidig så optager kroppen en god mængde af det niacin, den får tilført – derfor er der også gode muligheder for at kroppen får den niacin / B3-vitaminer, den har brug for.
Det særlige ved niacin og andre B-vitaminer
Niacin er som sagt blot et af de 8 B-vitaminer der findes. Udover niacin, som også kaldes B3-vitamin, findes der B1-vitaminer, B2-vitaminer, B5-vitaminer, B6-vitaminer, B7-vitaminer, B9-vitaminer og B12-vitaminer.
Det særlige ved B-vitaminer er, at de generelt arbejder sammen. Det vil sige, at det er vigtigt, at man får hele den brede palette af B-vitaminer der findes, hvis man skal være dækket godt ind. Desuden er nogle B-vitaminer også afhængige af, at kroppen har tilført andre typer B-vitaminer.
Mange af vitaminerne spiller sammen og har hver deres unikke funktion i kroppen, som hjælper kroppen til at være i balance, så den kan holde sig sund og stærk. Derfor er der alle gode grunde til, at man hjælper kroppen på vej med de vitaminer, den har brug for.