Hvad er silicium?

Silicium er det grundstof, der er næstmest af på jorden lige efter ilt. Det er dog ikke ensbetydende med, at silicium er livsnødvendigt for menneskekroppen, som det er med ilt. Silicium bliver også kaldt kisel. Det er et af kroppens vigtigste spormineraler, hvorfor det er vigtigt at vedligeholde mængde af silicium i kroppen.

Her er det normalt, af en voksen mand eller kvinde ca. har 1 gram silicium i hele kroppen. Det optages gennem tarmen, hvorfor det er en fordel at få det gennem en varieret og sund kost.

Silicium minder på mange måder om kulstof, som du finder i vores danske natur. Silicium der er organisk, er bedre at udnytte for kroppen, end hvis det silicium, du optager, ikke er organisk.

Silicium har stor betydning for knogler, hud, hår, negle samt kroppens immunforsvar. Du finder derfor hovedsageligt silicium i de områder, hvor kroppen har en særlig stærk struktur.

Det er blandt andet i knoglerne, tænderne, brusken, muskler, sener og i lungerne. Hvis din krop har for lavt et indhold af silicium, bliver det i stedet delvist erstattet af den kalk, du har i kroppen.

Hvor findes silicium i kosten?

Silicium kan du optage i kroppen gennem vores daglige kost. Silicium kan du blandt andet finde i fødevarer som f.eks. nødder, mandler, frø, bønner, frugt og grøntsager. Du finder det derudover også i den danske natur i krydderurter som brændenælder og mælkebøtter.

Hvis du derfor kun spiser en stor mængde af kød, uden at bruge ovenstående fødevarer til at supplere dine madretter, kan du opleve en risiko for mangel af silicium i kroppen.

Hvad bruger kroppen silicium til?

Silicium er nødvendig for kroppen for at sikre en normal knoglevækst og udvikling, generelt i kroppen. Silicium har den funktion, at den sørger for at holde bindevævet elastisk og styrker slimhinderne.

Derudover er det en fordel at tage silicium som kosttilskud, hvis du oplever at have udfordringer med hårvækst eller dine negle. Det er blandt andet med til at give stærkere hår, hud og negle.

Skriv et svar