Hvad er vanadium?

Vanadium er grundstof, der er at finde i det periodiske system. Det er kategoriseret som atomnummer 23. Det er et vigtigt grundstof for menneskekroppen, men det er ikke livsnødvendigt for os at indtage.

Vanadium er til at finde i alle celler, som måtte være i vores lever, milt, nyrer, æggestokke, testikler og skjoldbruskkirtlen. Det spiller derfor en stor rolle i forhold til vores helbred.

En voksen mande eller kvindekrop indeholder i gennemsnittet mellem 17 til 43 milligram vanadium. Her er det ikke fastslået, hvor meget vanadium, som kroppen helt præcis skal indtage om dagen for at vedligeholde gennemsnits indholdet i kroppen.

Hvor findes vanadium i kosten?

Vanadium kan du optage i kroppen gennem din daglige kost. Generelt er vanadium at finde i stor set de fleste fødevarer, hvorfor det er meget naturligt for kroppen at optage den nødvendige mængde gennem din kost. Det findes i stort set alle grøntsager, frugt og kød, hvorfor det er svært at lave en ret, hvor der ikke indgår vanadium.

De fødevarer der er særligt rige på vanadium, er meget typisk at finde i nogle af de supplementer, vi tilfører maden. Det kan f.eks. være gennem karse, dild, radiser, hasselnødder eller vegetabilske olier. Du finder også et rigt indhold af vanadium i skaldyr og svampe.

Hvad bruger kroppen vanadium til?

Vanadium hjælper blandt andet kroppen med at bygge mineraler ind i knogler og tænder. Vanadium spiller også en rolle i forhold til blodets kolesterolindhold, og sikrer at dit hjerte ikke arbejder overaktivt.

Hvis ikke du får nok vanadium over en længere periode, vil du opleve, at det kan forårsage hjerteproblemer eller generelt problemer i dit kredsløb i kroppen.

Vanadium spiller også en central rolle ved dannelsen af hæmoglobin og ved ilttransport i dit kredsløb. Det er med til at aktivere kroppens hvide blodlegemer, ved at neutralisere de giftstoffer der er i dit kredsløb.

Skriv et svar