Zink er et vigtigt mineral for vores krop. Der er uden sammenligning intet mineral, der har samme stærke indflydelse på kroppens immunforsvar, på samme måde som zink har. Faktisk fungerer zink i over 200 til 300 enzymer rundt i hele kroppen.

Det er nødvendigt for kroppen at optage zink for at kunne omsætte proteiner, kulhydrater og fedtsyrer. Zink er ikke noget, kroppen selv er i stand til at producere, hvorfor det skal indtages gennem kosten.

Zink er så nødvendigt for kroppen, at hvis ikke du har det i kroppen, vil alle dine træningstimer i fitnesscentret være spildt. Derudover har mineralet også stor indflydelse på din hårvækst.

Zink er til at finde i alle kroppens celler og i alle kropsvæsker. Her viser de seneste undersøgelser, at der gennemsnitligt er 2 gram zink at finde i hele menneskekroppen. Her er zinken i kroppen fordelt med 60 % i vores skeletmuskulatur, og helt op til 30 % er at finde i knoglerne.

De resterende 10 % er til at finde i resten af kroppen. Faktisk smider du 3 til 4 gram zink ud af kroppen gennem din daglige afføring og urin. Det er kroppens naturlige måde at sikre, at dine tarme blandt andet ikke får et overskud af zink

Hvad er Zink godt for?

Zink er derudover skyld i at vi kan have en flot hårvækst og hjælper sår med at kunne hele. Hvis ikke vi havde zink i kroppen, ville dit system ikke være i stand til at producere hår eller hele de sår, du løbende får.

Når du indtager zink, er du med til at aktivere bugspytkirtlen. Her producerer den insulin, som er med til at holde kroppens blodsukker nede. Derudover er zink med til at stimulere produktionen af testosteron, som er medvirkende til at opbygge de muskler, vi har på kroppen i dag.

Zink er derfor utrolig vigtigt for de mindste medlemmer i familien, der kan komme godt fra start med et stærkt immunsystem ved at få den nødvendige mængde af zink.

Du kan forvente at både voksne og børn gennemsnitligt taber 2 mg zink om dagen. Her er det anbefalet af mænd indtager 10 milligram zink om dagen, hvor indtaget bør være 8 mg for kvinder.

Hvis du er gravid eller ammende, er det en fordel at du øger indtaget af zink til 10 til 11 mg, da en gravid kvinde vil opleve en større trang til at urinere. Herudover vil barnet have behov for at få zink gennem moderen.

Hvordan påvirkes dine sanser af zink?

Zink er et mineral, der også påvirker vores sanser, hvorfor det er vigtigt, at vi ikke kommer til at mangle zink over en længere periode. Her vil kroppen reagere på zinkmangel ved blandt andet at svække vores lugtesans. Herudover er vores syn påvirket af, at vi optager den nødvendige mængde af zink.

Grunden til det er, at sporelementet bidrager til at transportere A-vitaminer fra leveren til øjets nethinde. Hvis ikke øjet får dets nødvendige A-vitamin påvirker det naturligvis synet, da vores øjnene ikke vil kunne opfatte lys.

 
Zink beskytter dig desuden også mod alkoholforgiftning. Hvis ikke du har zink i kroppen, vil du allerede efter et glas vin eller øl få alkoholforgiftning. Her er zink med til at danne enzymer, der er i stand til at nedbryde alkohol.

Hvor findes zink?

Du kan få zink gennem din kost eller ved hjælp af kosttilskud. Det er heldigvis nemt at optage zink gennem sin kost, da det findes i mange af de fødevarer, vi spiser i Danmark og generelt i Europa.

Zink findes både som et rigt indhold i plante- og dyrebaserede fødevarer. Det er derfor muligt at kunne få en varieret kost, hvor du indtager den nødvendige mængde af zink i kroppen, der er behov for om dagen.

Når kroppen bruger 2 mg zink om dagen, vil der naturligt blive dannet et depot af zink i kroppen. Her skal du være opmærksom på at kun 20 % til 30 % af den zink vi får, gennem kosten bliver optaget af tarmene. Det er derfor vigtigt at sikre, at du optager et højere indhold af zink gennem din kost for at opretholde det daglige indtag af zink.

Her viser flere undersøgelser, at der findes et rigere indhold af zink i animalske produkter sammenlignet med de plantebaserede produkter.

Derudover er kroppen bedre i stand til at absorbere zink fra animalske produkter end fra de plantebaserede, hvorfor det klart er at foretrække, at der spises animalske produkter, hvis du i en periode skal have fokus på at opretholde mængden af zink i kroppen.

Det vil blandt andet være gennem fisk, kød, fjerkræ og mælkeprodukter som ost og mælk. Herudover kan du forvente, at der er et rigt indhold af zink i fuldkornsprodukter.

En af de kilder der også er at finde til et rigt indhold af zink, er blandt andet alkohol eller vanddrivende medicin.

Hvad bruger kroppen zink til?

Zink er et utrolig vigtigt mineral for kroppen og ikke mindst for kroppens immunforsvar. Herudover bruger kroppen zink til knogledannelse og generelt sørger det for, at de kognitive funktioner fungerer optimalt.

Zink er et vigtigt mineral for dig, som gerne vil stifte familie. Hvis du arbejder på at blive gravid, har zink stor indflydelse på fertiliteten. Derudover har zink den funktion, at det kan igangsætte en produktion af insulin i kroppen.

Hvilke væsentlige funktioner bidrager zink til:

Zink hjælper kroppens stofskifte

Det er naturligt, at kroppens stofskifte er på arbejde hver dag. Her arbejder kroppens enzymer på at omsætte de kulhydrater, proteiner og fedt, vi indtager gennem vores kost.

Zink stabiliserer cellemembranerne i kroppen

Zink i kroppen har den virkning, at det er med til at styrke og stabilisere cellernes arveanlæg og de cellemembraner, der omringer kroppens celler.

Zink er medvirkende til dannelsen af væv og organer

Zink har en afgørende rolle i kroppens dannelse og vækst af væv og organer. Det foregår ved, at zink er en del af de enzymer, som arbejder på at tolke og kode den genetiske kode, som hvert menneske individuelt består af.

Zink hjælper kroppen med at hele sår

Hvis du oplever at få et sår, kan du skabe en bedre virkning på helingen af såret ved at indtage zink som kosttilskud. Generelt er zink en nødvendighed, for at kroppen er i stand til at hele et sår.

Hvis du derfor har mangel på zink i kroppen, kan det have en effektiv og positiv effekt at tage zink gennem kosttilskud.  

Hvad skal du gøre ved zinkmangel?

Zinkmangel er ikke et udbredt problem i Danmark eller i store dele af verden. Faktisk er det sjældent, at folk der er sunde og raske, vil opleve, at der vil være mangel på zink i kroppen. Det er primært i Afrika, hvor man oplever, at der er mennesker, der har mangel på zink i kroppen.

Hvis du har zinkmangel, kommer det blandt andet til udtryk ved, at du oplever en af følgende symptomer. Det kan f.eks. være, hvis du oplever hårtab, dårlig sårheling, hudforandring eller eksem. Det kan også være symptomer som nedsat appetit. 

Hvad skal du gøre ved overskud af zink i kroppen?

Det er yderst sjældent, at kroppen kan optage for meget zink gennem almindelig kost. Det sker typisk gennem kosttilskud. Her er det eneste, du skal være opmærksom på, at hvis du i en længere periode har for stort overskud af zink i kroppen, kan du nedsætte optagelsen af jern og kobber i kroppen.

Skriv et svar